Pancakes
W dobie dzisiejszych czasów chyba na czasie będzie przepis na amerykańskie w sumie nie wiem czy to naleśniki, czy raczej placki. Jak kto chce niech sobie to nazywa. W znalezionym przepisie zachęciło mnie to że są one smażone na suchej patelni. Więc, dbając o zdrowie i figurę mojej córki (bo komórki tłuszczowe, gry się pojawią pozostają z nami na zawsze, nawet jak schudniemy). Co by nie musiała jak mama co chwilę być na diecie 😉 Pancakes! A i przepraszam za zdjęcia, jakoś mi nie wyszły. W przeciwieństwie do pancakes 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 75 g rozpuszczonego masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki cukru pudru (uprzedzam że dla mnie za dużo),
- szczypta soli,
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, jajka roztrzepujemy, mieszamy z mlekiem i pozostałymi składnikami, na końcu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto smażymy jak już pisałam na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ładnie wyrosło. Delikatnie przewracam na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. Możemy posypać cukrem pudrem, polać miodem, sosem klonowym, posmarować dżemem. Jak to lubi.
Smacznego!!!