czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Krokiety z pieczarkami

14
12
2013

Nie wiem jak wy, ale ja na przykład jeżeli chodzi o naleśniki, to wolę je zdecydowanie na „ostro”, a nie na słodko. Co prawda krokiet to nie naleśnik, bo krokiet ale z naleśnika, więc chyba też się liczy. Rozumiecie coś z tego, bo ja chyba się pogubiłam 😉 Ale nie o to nie o to. Dziś, krokiety, z pieczarkami i jak mawia mój kolega, ze serem. A  i jeszcze jeden plus, na wigilię będą jak znalazł. Bo to przecież już ten czas. Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta…

 

Składniki ciasta naleśnikowego:

  • Mąka – 3-4 szklanki,
  • Mleko – ok 0,7 litra,
  • 2-3 jajka,
  • sól – szczypta,
  • Olej,

Przygotowanie:

Wbijamy do miski jajka, szczyptę soli i mieszamy przy użyciu trzepaczki, następnie dodajemy stopniowo mąkę, oraz mleko i mieszamy. Ciasto musi być lejące, ale nie za rzadkie. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, mocno nagrzewamy i wylewamy łyżkę ciasta. Rozprowadzamy ciasto na całej patelni i smażymy z jednej i drugiej strony.

Farsz:

  • 500g pieczarek,
  • masło klarowane,
  • papryka słodka,
  • ser żółty – 10 dkg (kilka łyżek startego sera),
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

Pieczarki należy opłukać (lub obieramy, jak kto woli). Kroimy na drobne talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, wysypujemy pieczarki i smażymy na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Jak ktoś lubi pikantne można dodać chilli. Na koniec gdy pieczarki są miękkie dodajemy ser żółty. Farsz gotowy!

Naleśniki gdy wystygną, smarujemy farszem. Zawijamy. Obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na patelni. Na kolor złoty. Do tego świetnie pasuje barszczyk czerwony.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię