Krokiety z pieczarkami
Nie wiem jak wy, ale ja na przykład jeżeli chodzi o naleśniki, to wolę je zdecydowanie na „ostro”, a nie na słodko. Co prawda krokiet to nie naleśnik, bo krokiet ale z naleśnika, więc chyba też się liczy. Rozumiecie coś z tego, bo ja chyba się pogubiłam 😉 Ale nie o to nie o to. Dziś, krokiety, z pieczarkami i jak mawia mój kolega, ze serem. A i jeszcze jeden plus, na wigilię będą jak znalazł. Bo to przecież już ten czas. Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta…
Składniki ciasta naleśnikowego:
- Mąka – 3-4 szklanki,
- Mleko – ok 0,7 litra,
- 2-3 jajka,
- sól – szczypta,
- Olej,
Przygotowanie:
Wbijamy do miski jajka, szczyptę soli i mieszamy przy użyciu trzepaczki, następnie dodajemy stopniowo mąkę, oraz mleko i mieszamy. Ciasto musi być lejące, ale nie za rzadkie. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, mocno nagrzewamy i wylewamy łyżkę ciasta. Rozprowadzamy ciasto na całej patelni i smażymy z jednej i drugiej strony.
Farsz:
- 500g pieczarek,
- masło klarowane,
- papryka słodka,
- ser żółty – 10 dkg (kilka łyżek startego sera),
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Pieczarki należy opłukać (lub obieramy, jak kto woli). Kroimy na drobne talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, wysypujemy pieczarki i smażymy na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Jak ktoś lubi pikantne można dodać chilli. Na koniec gdy pieczarki są miękkie dodajemy ser żółty. Farsz gotowy!
Naleśniki gdy wystygną, smarujemy farszem. Zawijamy. Obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na patelni. Na kolor złoty. Do tego świetnie pasuje barszczyk czerwony.
Smacznego!!!