Kapusta z marchewką
To jest jedno z tych dań, które powstają w mojej głowie po tym jak otwieram lodówkę i widzę produkty, które miały być użyte do czegoś ale tak jakoś wyszło… że zostały. Z tej kapusty na przykład mój mąż chciał robić surówkę. Raz coś tam wykombinował, ale nie poszło. I tak zostało nam 3/4 kapusty. Marchewka, zazwyczaj w lodówce jest. Puszka pomidorów, lub kilka świeżych, lub też koncentrat pomidorowy.No i jeszcze kawałek kiełbaski. Ale oczywiście, jak ktoś chce bez kiełbaski może śmiało to zrobić. Do tego zrobiłam kotlety z piersi i obiad pierwsza klasa.
Składniki:
- 3/4 główki kapusty 🙂 (oczywiście wy możecie użyć całej),
- 2-3 marchewki,
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3-4 liście laurowe,
- 8-10 ziarenek pieprzu,
- 1 laska kiełbasy (lub wcale),
- 1 mała cebulka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 puszka pomidorów w puszce,
- sól, pieprz,
- vegeta (opcjonalnie),
- woda,
- 1 łyżka mąki pszennej,
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchewkę wkładamy do garnka i wlewamy 2-3 szklanki wody. Dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz i gotujemy prawie do miękkości. W tym czasie kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy kapusta jest miękka odlewamy wodę (żeby pozbyć się goryczki). Dodajemy kiełbasę, solimy i pieprzymy. Dodajemy rozgniecione pomidory i 2 szklanki wody. Gotujemy. Na patelni po kiełbasie podsmażamy na 2 łyżkach oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej. Smażymy przez chwilę. Czekamy aż wystygnie. Do zasmażki dodajemy 1 łyżkę wody z kapusty. Mieszamy. Dodajemy do kapusty. I właściwie gotowe, jak jest potrzeba można jeszcze doprawić, solą, pieprzem, vegetą.
Smacznego!!!