Indyk Calypso
A taka ładna nazwa 🙂 Gdy ktoś zapyta co dzisiaj robiłaś na obiad i powiesz mielone to nawet nie zwróci na to uwagi. Ale za to jak powiesz, indyka calypso. Jestem pewna że zapyta co to za danie 😉 Już sama nazwa brzmi smacznie. A wtedy ty możesz odpowiedzieć, że to filet z indyka w sosie z papryki i pomidorów. Danie słodko-kwaśne. Do ryżu idealne. Czy lepsze od mielonych pytacie? Hmm… Wy mi powiedzcie 😉
Składniki:
- 200 g piersi z indyka,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 1 puszka pomidorów,
- papryka chilli – wg uznania,
- papryka słodka,
Przygotowanie:
Indyka kroimy na kawałki i doprawiamy, solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Podsmażamy indyka na małej patelni. Cebulę kroimy w talarki. Paprykę w kostkę (wedle uznania, dużą czy małą). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy starty na tarce czosnek. Dodajemy paprykę. Smażymy przez około 5-7 minut na średnim ogniu. Dodajemy pomidory (ja wcześniej rozgniatam). Dodajemy indyka. Dusimy jeszcze około 10 minut aż sos zgęstnieje. Na talerz wykładamy porcję ryżu, na to porcję sosu z indykiem.
Smacznego!!!