czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Świąteczne Pierniczki

23
12
2013

Każdy z nas ma jakieś wspomnienia z dzieciństwa. Ja na przykład pamiętam jak zawsze musiałyśmy z siostrą szukać prezentów, gdyż były pochowane w różnych miejscach. Choinka ubierana w wigilię, kolędy… całe mnóstwo wspomnień. Teraz mamy trochę inne czasy, zacznijmy od tego że pierwsze choinki pojawiają się już ok 2 listopada. Ale o inny temat. Ja chciałabym żeby moje córki też miały piękne zdjęcia w pamięci z okresu świąt. I dlatego też, na przykład choinka w pokoju dziewczynek ubrana jest w ozdoby przygotowane razem przez nas, kolorowe łańcuchy i przede wszystkim pierniczki które razem pieczemy. Pieczemy, a na drugi dzień dekorujemy. Dlatego też od razu zaznaczam że pierniki które zobaczycie to nie dzieła sztuki, ale wizje przede wszystkim Zuzi, a czasem moje i mojego męża 😉 Karolinka jeszcze za mała 😉 Za rok!

 

Pierniczki

Składniki :

  • 300 g mąki (dosypywałam jeszcze 2 garstki),
  • 60 g masła (miękkie- wcześniej wyjmujemy z lodówki),
  • 1 jajo,
  • 200 g miodu (płynny),
  • 50 g cukru pudru,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy z nich ciasto. Nie wiem czy to coś daje, gdyż właściwie od pierwszego razu tak robię, a mianowicie ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce. Następnego dnia, wałkujemy kawałek ciasta. Wycinamy pierniczki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 7-10 minut. Wszystko zależy od grubości ciasta. Podglądamy 😉 Pierniki upieczone pozostawiam do dnia następnego kiedy to je dekorujemy!

Lukier

Składniki:

  • jedno białko jaja,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • barwniki,
  • szczypta soli,

Przygotowanie:

Ja przed ubijaniem piany, na garnku z gotującą się wodą, umieszczam miskę. Wbijam białko i ubijam jakiś czas ręczną trzepaczką. Trzeba uważać żeby białko się nie ścięło, mieszamy szybko, a garnek na małym gazie. Po około 2 minutach, miksuje białko (już robocikiem), z odrobiną soli. A gdy mamy już sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru. Powstaje nam gęsty lukier. Możemy kolorować pierniki takim, lub do części lukru dodajemy barwniki spożywcze.

Pierniki można posypać  posypką. Niektórzy polewają czekoladą. Ogranicza nas tylko wyobraźnia 😉

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię