Zupa Krem z Pieczarek
Już jedna pieczarkowa, w postaci kremu jest na blogu Zupa Pieczarkowa Krem. Dzisiaj w troszkę innej postaci, tzn. konsystencja mniej więcej taka sama, w końcu krem to krem. Ale smak … inny. Po pierwsze, w tej zupie nie ma ziemniaków, nie ma mięsa tylko pieczarki. Tylko jedno mi się ciśnie na usta REWELACJA. Naprawdę polecam! Warto!
Składniki:
- 10 g masła,
- 1/2 cebuli, posiekanej w kostkę,
- 300 g pieczarek, grubo posiekanych
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżeczki estragonu (najlepiej świeży, ja miałam niestety suszony)
- 2 łyżki serka kanapkowego np Bieluch
- sól i pieprz,
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i gotujemy do miękkości przez 10 minut, trzeba uważać aby cebula nie zaczęła się rumienić. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki. Dodajemy pieczarki i gotujemy przez około 5 minut, aż pieczarki się zrumienią. Teraz czas na bulion (w 200 ml gotowanej wody rozpuszczam 1 kostkę bulionu warzywnego). Dodajemy bulion i estragon, po zagotowaniu, zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Teraz przelewamy do blendera i miksujemy. Przelewamy z powrotem do czystego rondla. Dodać serek, sól i pieprz do smaku. I zajadamy.
Smacznego!!!