Pomidorowa z serem
Pomidorowa z serii super szybko ( czas przygotowania, 25 minut plus/minus 5 😉 ), super zdrowo! Gdyby jeszcze te pomidory , które kupujemy w sklepie były takie zdrowe. Ostatnio na przykład gdy kupowałam pomidory, ładne i pachnące, tak jakby dopiero zerwane z krzaka. Zaczynam odrywać ogonki żeby nie podziurawiły się pomidory jeden od drugiego, i nagle patrzę, a moje ręce zżółkły. Kto mi powie dlaczego? Na kartki z odpowiedziami czekam… aż się doczekam. Ale…takie czasy. No nic gotujmy lepiej tą pomidorową.
Składniki:
- 3 szklanki (ok 700 ml) gęstego przecieru ze świeżych pomidorów,
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 łyżka masła,
- vegeta- pół łyżki,
- 2 plastry startego sera żółtego,
- papryczka chilli,
- bazylia,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
Około 6-8 pomidorów świeżych, obrałam ze skóry i przepuściłam przez maszynkę do mięsa. W ten sposób powstał przecier. Ale myślę że można też kupić gotowy przecier. Przecier wlewamy do garnka. Dodajemy masło oraz bulion. Gotować około 10 min. Teraz przyprawiamy zupę. Ja dodałam vegety, pokrojoną papryczkę chilli (tak mniej więcej pół małej papryczki), oraz garść liści bazylii (ale zamiast tego jak ktoś nie lubi na przykład bazylii można dodać pietruszkę). Mieszamy i po ok 5 minutach dodajemy ser. Zdejmujemy z ognia. Dekorujemy świeżą bazylią lub natką i zajadamy. Można dodać jeszcze groszek ptysiowy jak ktoś lubi, ja nie przepadam. Wiec nie ma.
Smacznego!!!