czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pizza z szynką i pieczarkami

13
11
2013

To chyba najpopularniejsza pizza na świecie, no w Polsce na pewno. Pieczarki, szynka i ser, zaraz zaraz jak ona się nazywa… Capricciosa – co jak się właśnie dowiedziałam przez przypadek po polsku oznacza kapryśna 😉 I na taką właśnie pizzę zapraszam Was dziś.I żeby nie było zamiast ketchupu jak to zazwyczaj było, do smarowania spodu pizzy użyłam sosu pomidorowego.

 

SOS POMIDOROWY:

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (całe),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano(jak mamy świeże to kilka listków),
  • 1 łyżeczka bazylii (jak mamy świeżą to kilka listków),
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju,

Przygotowanie:

Pomidory wstawiamy w rondelku (ja ich nie kroję, po prostu rozgniatam), gotujemy. Dodajemy starty czosnek, oregano i bazylię. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy olej i cukier.

CIASTO:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • gałka muszkatołowa,
  • 3/4 szklanki wody  (około),

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Ciasto na czas przygotowania fillingu włożyć do lodówki. A po około godzinie rozłożyć na blasze. Posmarować sosem pomidorowym.

FILLING:

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1-2 cebule,
  • 8-10 plasterków wędliny,
  • masło klarowane,
  • ser żółty,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz,

Wykonanie:

Pieczarki obieramy, lub płukamy i kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy ok 1-2 łyżek masła klarowanego. Podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra. Po około 5 minutach dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy pieczarki wystygną. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym. Układamy wędlinę, następnie pieczarki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 10-15 minut (sprawdzam spód), na koniec posypujemy serem żółtym.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię