Pizza z szynką i pieczarkami



To chyba najpopularniejsza pizza na świecie, no w Polsce na pewno. Pieczarki, szynka i ser, zaraz zaraz jak ona się nazywa… Capricciosa – co jak się właśnie dowiedziałam przez przypadek po polsku oznacza kapryśna 😉 I na taką właśnie pizzę zapraszam Was dziś.I żeby nie było zamiast ketchupu jak to zazwyczaj było, do smarowania spodu pizzy użyłam sosu pomidorowego.
SOS POMIDOROWY:
Składniki:
- 1 puszka pomidorów (całe),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano(jak mamy świeże to kilka listków),
- 1 łyżeczka bazylii (jak mamy świeżą to kilka listków),
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oleju,
Przygotowanie:
Pomidory wstawiamy w rondelku (ja ich nie kroję, po prostu rozgniatam), gotujemy. Dodajemy starty czosnek, oregano i bazylię. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy olej i cukier.
CIASTO:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 dkg drożdży
- 1/4 szklanki oleju
- sól
- gałka muszkatołowa,
- 3/4 szklanki wody (około),
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Ciasto na czas przygotowania fillingu włożyć do lodówki. A po około godzinie rozłożyć na blasze. Posmarować sosem pomidorowym.
FILLING:
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek,
- 1-2 cebule,
- 8-10 plasterków wędliny,
- masło klarowane,
- ser żółty,
- papryka słodka,
- sól,
- pieprz,
Wykonanie:
Pieczarki obieramy, lub płukamy i kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy ok 1-2 łyżek masła klarowanego. Podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra. Po około 5 minutach dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy pieczarki wystygną. Na ciasto posmarowane sosem pomidorowym. Układamy wędlinę, następnie pieczarki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 10-15 minut (sprawdzam spód), na koniec posypujemy serem żółtym.
Smacznego!!!