Pizza z Serem pleśniowym i Boczkiem
Pizza, pizza, pizza… Kiedyś nikt nie słyszał o pizzy, dzisiaj chyba nie znalazłabym osoby która nie jadła pizzy. Ja robię najczęściej wtedy gdy chcę przygotować coś na szybko. Bo przygotowanie tej pizzy to mniej więcej 15-20 minut. Poza tym można ją robić z czym tylko się zapragnie. Mamy ochotę na słodko, to na słodko. Na ostro, niech będzie na ostro. Albo też mamy ochotę „zrobić porządek w lodówce”, więc robimy ją z boczkiem i serem pleśniowym 😉
CIASTO:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 dkg drożdży
- 1/4 szklanki oleju
- sól
- gałka muszkatołowa,
- 3/4 szklanki wody (około),
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Rozłożyć na blasze. Posmarować Ketchupem.
FILLING:
Składniki:
- Ser pleśniowy (jaki tylko lubicie, ja miałam jakieś dwa różne francuskie)
- Ser Gouda,
- 5 plasterków boczku,
Wykonanie:
Na ciasto wykładamy najpierw ser pleśniowy, a potem boczek. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, myślę że około 10-15 minut (sprawdzam spód), na koniec posypujemy serem żółtym.
Smacznego!!!
Pycha ciasto, zamiast boczku dałam salami 😉