czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pizza z Serem pleśniowym i Boczkiem

03
11
2013

Pizza, pizza, pizza… Kiedyś nikt nie słyszał o pizzy, dzisiaj chyba nie znalazłabym osoby która nie jadła pizzy. Ja robię najczęściej wtedy gdy chcę przygotować coś na szybko. Bo przygotowanie tej pizzy to mniej więcej 15-20 minut. Poza tym można ją robić z czym tylko się zapragnie. Mamy ochotę na słodko, to na słodko. Na ostro, niech będzie na ostro. Albo też mamy ochotę „zrobić porządek w lodówce”, więc robimy ją z boczkiem i serem pleśniowym 😉

 

CIASTO:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • gałka muszkatołowa,
  • 3/4 szklanki wody  (około),

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Rozłożyć na blasze. Posmarować Ketchupem.

FILLING:

Składniki:

  • Ser pleśniowy (jaki tylko lubicie, ja miałam jakieś dwa różne francuskie)
  • Ser Gouda,
  • 5 plasterków boczku,

Wykonanie:

Na ciasto wykładamy najpierw ser pleśniowy, a potem boczek. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, myślę że około 10-15 minut (sprawdzam spód), na koniec posypujemy serem żółtym.

Smacznego!!!

Komentarze (1)

Pycha ciasto, zamiast boczku dałam salami 😉

Napisz swoją opinię