Pizza warzywna
Jak już mówiłam dobra pizza nie jest zła. W lodówce pozostały kawałek brokuła, kawałek kalafiora, jakaś papryka, mała cukinia… za mało na warzywka w sosie, szkoda wyrzucić… i tak narodził się pomysł na… pizzę z warzywami. Zastanawiałam, się czy to dobry pomysł, a moi kochani domownicy kręcili nosami. Ale niepotrzebnie, niepotrzebnie. Bo pizza wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście miłośników mięsa i kiełbachy nie przekonam, ale… myślę że warto od czasu do czasu spróbować czegoś takiego.
CIASTO:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 dkg drożdży
- 1/4 szklanki oleju
- sól
- gałka muszkatołowa,
- 3/4 szklanki wody (około),
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Rozłożyć na blasze. Posmarować Ketchupem.
FILLING:
Składniki:
- pół żółtej papryki,
- pół czerwonej papryki,
- 3-4 różyczki brokuła,
- 3-4 różyczki kalafiora,
- pomidor,
- 1 mała cukinia,
- ser Gouda,
- papryka słodka,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- masło klarowane,
Wykonanie:
Kalafiora i brokuła wstawiamy do wody i gotujemy od momentu zagotowania około 5-10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy papryki pokrojone w kostkę. Kalafiora i brokuła odcedzamy i dodajemy do papryk. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażonych warzyw. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa mają być lekko twardawe. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem i vegetą. Tak przygotowane warzywa po wystudzeniu wykładamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, myślę że około 10-15 minut (sprawdzam spód), na koniec posypujemy serem żółtym.
Smacznego!!!