czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pizza warzywna

03
11
2013

Jak już mówiłam dobra pizza nie jest zła. W lodówce pozostały kawałek brokuła, kawałek kalafiora, jakaś papryka, mała cukinia… za mało na warzywka w sosie, szkoda wyrzucić… i tak narodził się pomysł na… pizzę z warzywami. Zastanawiałam, się czy to dobry pomysł, a moi kochani domownicy kręcili nosami. Ale niepotrzebnie, niepotrzebnie.  Bo pizza wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście miłośników mięsa i kiełbachy nie przekonam, ale… myślę że warto od czasu do czasu spróbować czegoś takiego.

 

CIASTO:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 dkg drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • gałka muszkatołowa,
  • 3/4 szklanki wody  (około),

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Rozłożyć na blasze. Posmarować Ketchupem.

FILLING:

Składniki:

  • pół żółtej papryki,
  • pół czerwonej papryki,
  • 3-4 różyczki brokuła,
  • 3-4 różyczki kalafiora,
  • pomidor,
  • 1 mała cukinia,
  • ser Gouda,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • masło klarowane,

Wykonanie:

Kalafiora i brokuła wstawiamy do wody i gotujemy od momentu zagotowania około 5-10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy papryki pokrojone w kostkę. Kalafiora i brokuła odcedzamy i dodajemy do papryk. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażonych warzyw. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa mają być lekko twardawe. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem i vegetą. Tak przygotowane warzywa po wystudzeniu wykładamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, myślę że około 10-15 minut (sprawdzam spód), na koniec posypujemy serem żółtym.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię