czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pieczony kurczak z majerankiem i puree ziemniaczanym

22
11
2013

Mamy pierś z kurczaka, więc co robimy? Pewnie kotlety, no bo cóż innego dobrego można zrobić. A można, można. Myślę, że zaskoczy was obecność almette w tym daniu (oczywiście nie musi to być dokładnie almette, a jedynie serek tego typu). Do tego czosnek po upieczeniu pyszny, mięciutki. Co ja mogę jeszcze powiedzieć. Musicie koniecznie spróbować! Ot co!

 

KURCZAK Z MAJERANKIEM

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • majeranek ,
  • 4 duże ząbki czosnku, podzielone na połówki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 4 łyżki serka Almette,

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Piersi trzeba opłukać, osuszyć, oprószyć lekko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wcieramy majeranek. Następnie wcieramy ząbki czosnku (podzielone na połówki), masło i ser. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułożyć w niedużym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia. Pieczemy do zarumienienia.

PUREE ZIEMNIACZANE

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki jogurtu,

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy  i gotujemy w wodzie razem z obranym czosnkiem.  Po ugotowaniu odcedzamy (czosnek zostawiamy). Dodajemy jogurt i rozgniatamy na gładkie purée. Doprawiamy ewentualnie solą.


Smacznego!!!

Komentarze 2 komentarze

Po raz kolejny robię, pychota!

Potwierdzam, przepis prosty a danie mmmniam 😉

Napisz swoją opinię