czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Marchewka gotowana z groszkiem

05
11
2013

Marcheweczka, tak zdecydowanie jestem na tak. Pasuje chyba do wszystkiego, a u mnie w domu nie ma na szczęście osoby która jej nie lubi, więc… Zazwyczaj robię ją samą, dodaję tylko odrobinę koperku lub pietruszki, ale dzisiaj z groszkiem. W sumie nie wiem dlaczego, tak jakoś mi się zachciało. No i jest. Gdybym miała wybierać którą wolę, chyba nie umiałabym. I ta i ta pycha. A wy, wybierzcie sami.

 

Składniki:

  • 6-8 marchewek,
  • 1/2 paczki groszku mrożonego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 mała łyżeczka cukru,
  • vegeta,
  • sól,
  • woda,

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę (ja mam na tym punkcie bzika ;-), ale można kroić dowolnie, smaku to nie zmienia). Marchewkę zalewamy wodą, tak tylko żeby przykryć marchewkę. Dodajemy groszek i gotujemy do miękkości. Dodajemy masło i przyprawy. Łyżkę mąki mieszamy z wodą zimną, dodajemy trochę sosu z marchewki i dodajemy do gotującej się marchewki. Jak jest potrzeba jeszcze doprawiamy. I zajadamy. Doskonała jako dodatek do drugiego dania.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię