Filety z kurczaka z duszonymi porami i ziemniakami
Jakoś nigdy do tej pory nie myślałam o porze. Do rosołu, owszem. Czasem surówka, ale nic poza tym. Aż wreszcie przyszła pora, na pora! Gdyby mi ktoś podał i zapytał co jem na pewno bym nie zgadła. Miałam tego przepisu nie wrzucać, myśląc że nic specjalnego z niego nie wyjdzie, ale… Musicie spróbować. Jest przepyszny!!!
Składniki :
- 1 por (część biała),
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka oliwy ,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku ,
- 300g piersi z kurczaka ,
- 1 łyżka mąki,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- cytryna do skropienia,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 4 ziemniaki,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- koperek,
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcinamy zielone części porów, pozostawiamy tylko białą i jasno zieloną część. Kroimy wzdłuż na 4 części i dokładnie płukamy. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki. Teraz trzeba roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając (nie rumieniąc). Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotowujemy kurczaka: piersi kroimy na cieńsze (kilkumilimetrowe) filety. Solimy, doprawiamy pieprzem, posypujemy połową tymianku i obtaczamy delikatnie w mące. Smażymy na 1 łyżeczce oliwy na drugiej patelni . Do miękkich porów wlać jogurt i zagotować na małym ogniu. Pory miksujemy i dodajemy z powrotem do garnka . Filety zdejmujemy z patelni i wkładamy do sosu z porów, przykrywamy i dusimy jeszcze przez około 1 – 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Teraz czas na puree. Ugotowane ziemniaki, przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i koperek. Wykładamy na talerze i zajadamy!
Smacznego!!!
Do mojego skromnego menu doszedł kolejny przepis, danie proste i pyszne.
Dzięki za dokładny opis wykonania:)