Babeczki z kruszonką
„Mamusiu, kiedy wreszcie upieczesz coś słodkiego?” często gęsto słyszę. Im częściej piekę, tym częściej słyszę. Nie żebym narzekała. A teraz zdradzę Wam sekret, nie ma nic lepszego niż kruche babeczki. Jest to opinia nie tylko tych najmłodszych dzieci, ale tych większych również. Dzisiaj babeczki na bogato, z kruszonką.
KRUCHE CIASTO (ok 16 babeczek)
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej ,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 kostki masła,
- szczypta soli,
Wykonanie:
Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to żeby wyjąć masło wcześniej, żeby było miękkie. A teraz zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Jeżeli ciasto będzie jeszcze klejące, dodajemy jeszcze mąki pszennej. Kroimy kawałek ciasta i rozkładamy na grubość około 0,5 -1cm (wałkiem ciężko jest to zrobić, gdyż ciasto się klei, trzeba troszkę podsypać mąką). Wycinamy foremkami do babeczek (ja mam w domu metalowe). Wykładamy wyciętymi kawałkami ciasta foremki (wcześniej wysmarowane tłuszczem, margaryną, lub masłem). Wkładamy do piekarnika, temperatura standardowo 180°C i podpiekamy przez około 10 minut. Jak troszkę wyrosną wyjmujemy z piekarnika i nakładamy dżem, lub owoce (dziś brzoskwinie i dżem wiśniowy 😉 )
KRUSZONKA
Składniki:
- 1/2 kostki masła,
- szklanka mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż nam powstanie miska okruszków. Jeżeli ciasto będzie klejące dosypcie trochę mąki.
Teraz babeczki posypujemy kruszonką (dość obficie jeżeli macie w domu takich łasuchów jak ja ;-). Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut, temperatura standardowo 180°C. I pożeramy!!!
Smacznego!!!
Zainteresował mnie przepis, tylko w dzisiejszych czasach 1/2 kostki masła to……?
Oj tam, oj tam. Jedna czy dwie babeczki nie zaszkodzą 😉 A są naprawdę pycha. Na blogu znajdziesz jeszcze jedne babeczki, bez kruszonki :http://www.rewolucje-kuchenne.pl/2013/01/kruche-babeczki/