czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

23
10
2013

Dobra zapiekanka nie jest zła, a bardzo dobra jeszcze lepsza, a ta jest najlepsza 😉 O i tyle w tym temacie 😉 Świetny sposób żeby z niczego zrobić coś naprawdę pysznego. Trochę mięsa mielonego, pieczarek, ziemniaków, pomidorów i  voilà 😉   I wcale nie trzeba korzystaj z pomocy firmy Winiary i jej Pomysłu na… Tutaj macie świetny pomysł bez konserwantów 😉

 

Składniki:

  • 6-8 ziemniaków (około),
  • 50 dkg pieczarek,
  • 25 dkg mięsa mielonego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • ser żółty – ok 20 dkg,
  • pieprz,
  • papryka ostra, papryka słodka,
  • sól,
  • masło klarowane,

Wykonanie:

Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy je na patelni solą, pieprzem i przede wszystkim słodką papryką. Pieczarki przekładamy do małego garnuszka.  Mięso mielone podsmażamy na maśle i doprawiamy. Przekładamy do garnka z pieczarkami. Dodajemy pomidory, rozgniecione, lub pokrojone w drobną kostkę.Wszystko to dusimy aż zrobi się sosik (pomidory się rozpadną). Jeżeli jest taka potrzeba  wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (jak będą za grubo pokrojone będą się długo piekły). Dno naczynia smarujemy masłem. Układamy ziemniaki pokrojone w plasterki. Następnie kładziemy warstwę mięsa i pieczarek. Następnie warstwa sera żółtego. Układamy drugą warstwę ziemniaków, na to mięso i ser. Na koniec ostatnia warstwa ziemniaków sos beszamelowy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180°C około 60minut. Do momentu aż ziemniaki będą miękkie.


Napisz swoją opinię