Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami



Dobra zapiekanka nie jest zła, a bardzo dobra jeszcze lepsza, a ta jest najlepsza 😉 O i tyle w tym temacie 😉 Świetny sposób żeby z niczego zrobić coś naprawdę pysznego. Trochę mięsa mielonego, pieczarek, ziemniaków, pomidorów i voilà 😉 I wcale nie trzeba korzystaj z pomocy firmy Winiary i jej Pomysłu na… Tutaj macie świetny pomysł bez konserwantów 😉
Składniki:
- 6-8 ziemniaków (około),
- 50 dkg pieczarek,
- 25 dkg mięsa mielonego,
- 1 puszka pomidorów,
- ser żółty – ok 20 dkg,
- pieprz,
- papryka ostra, papryka słodka,
- sól,
- masło klarowane,
Wykonanie:
Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy je na patelni solą, pieprzem i przede wszystkim słodką papryką. Pieczarki przekładamy do małego garnuszka. Mięso mielone podsmażamy na maśle i doprawiamy. Przekładamy do garnka z pieczarkami. Dodajemy pomidory, rozgniecione, lub pokrojone w drobną kostkę.Wszystko to dusimy aż zrobi się sosik (pomidory się rozpadną). Jeżeli jest taka potrzeba wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (jak będą za grubo pokrojone będą się długo piekły). Dno naczynia smarujemy masłem. Układamy ziemniaki pokrojone w plasterki. Następnie kładziemy warstwę mięsa i pieczarek. Następnie warstwa sera żółtego. Układamy drugą warstwę ziemniaków, na to mięso i ser. Na koniec ostatnia warstwa ziemniaków sos beszamelowy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180°C około 60minut. Do momentu aż ziemniaki będą miękkie.