czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kruche Ciasto ze Śliwkami

20
09
2013

Czym byłby koniec lata bez ciasta ze śliwkami. Ja szczerze powiedziawszy nigdy nie byłam zwolenniczką powideł śliwkowych, suszonych śliwek, czy też placków ze śliwkami. Dla mnie śliwki, przede wszystkim świeże. Ale jak tu nie zrobić czegoś ze śliwkami jak tu wszędzie dookoła wszyscy trąbią tylko o tym. Ostatnio włączam telewizor, i co widzę? Pudzian piecze kruche ciasto ze śliwkami. Nie no to już przesada delikatna, kto jak kto ale Pudzian? No tak mnie natchnął, że pomimo deszczu na dworze ruszyłam na ryneczek po śliwki. No i powiem Wam szczerze, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto wyszło pyszne, ba to najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam. Choć szczerze nie jadłam ich zbyt wielu, ale i tak. Jedyne co zmienię w przyszłości to ilość cukru dodana do śliwek. Zredukuję do połowy. A no właśnie, pewnie dlatego mi tak smakowało, bo śliwki były przesmażone z cukierem 😉 Więc kochani, naprawdę nie ma na co czekać tylko biegiem po węgierki!!!!

 

KRUCHE CIASTO

Składniki:

  • 1kostka masła (200g),
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,

Wykonanie:

Czekamy aż masło się nieco rozpuści. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki. Na koniec miękkie masło i zagniatamy z tego wszystkiego ciasto. Po  dokładnym wymieszaniu wykładamy ciasto do lodówki. W tym czasie przygotowujemy śliwki.

ŚLIWKI:

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 1 szklanka cukru (za dużo, następnym razem pół, może 3/4),

Wykonanie:

Śliwki dokładnie myjemy, następnie wyjmujemy pestki i kroimy na 4 części każdą śliwkę. Śliwki wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Smażymy, początkowo na dużym ogniu,m potem na mniejszym i cały czas mieszamy żeby się nie przypaliło. Jak powstanie nam gęsta masa zdejmujemy z gazu. Studzimy.

KRUSZONKA:

Składniki:

  • 1/2 kostki masła,
  • szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż nam powstanie miska okruszków. Jeżeli ciasto będzie klejące dosypcie trochę mąki.

A teraz trzeba wszystko połączyć. Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wykładamy kruche ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie śliwki. A na koniec posypujemy kruszonką i znowu do piekarnika na ok 30-40 minut. I gotowe!!!

Po przestudzeniu, zajadamy!!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię