Sernik Ewci



A tak, tak właśnie. Może powinnam napisać na czekoladowym spodzie, czy też z czekoladowym kruchym ciastem. Ale dla mnie, mojej siostry a teraz i dla mojego męża jest to z całą pewnością sernik Ewci 😉 Niestety i tym razem ja nie robiłam tego sernika osobiście, ale słowo harcerza osobiście się przyglądałam i poniżej spisałam jak go zrobić! Bo za wykonanie odpowiada moja Mamusia. Zapraszam na pyszny sernik! A i jeszcze jedno przepraszam za zdjęcia, obiecuję że przy najbliższej okazji zrobię nowe (poprosiłam męża, mój błąd 😉 ) Już są i moje 😉
CIASTO
Składniki:
- 3/4 kostki masło (lub margaryna),
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka (czubata) mąki,
- 2 żółtka,
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy masło, rozpuszczamy na wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu masła dodajemy 2 łyżki cukru i czubatą łyżkę kakao. Cały czas mieszamy. Odstawiamy z ognia i mieszamy ciągle. Gdy wystygnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dzielimy ciasto na dwie części, wkładamy do zamrażarki na ok godzinę.
SER
Składniki:
- 1 kg twarogu (najlepiej tłusty),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1/4 kostki masła,
- 4-6 jajek,
- bakalie,
Wykonanie:
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka , cukier, mąkę ziemniaczaną i miękkie masło dodajemy do twarogu. Ucieramy wszystko mikserem. Dodajemy bakalie i zapach jak ktoś lubi. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy je na samym końcu do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika. Trzemy na tarce o grubych oczkach jedną część, na spód blachy do pieczenia. Teraz wykładamy masę serową, i na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C, około 50 minut. Po przestudzeniu zajadamy.
Smacznego !!!