Naleśniki z serem



Naleśniki można jeść chyba ze wszystkim, i praktycznie zawsze smakują. Z dżemem, serkiem homogenizowanym, z bananami, z twarogiem. Ja osobiście najbardziej lubię w wersji nie na słodko, ale raczej słono, pikantnie. Ale moja córcia jest fanką naleśników z twarogiem. A jak wiemy dzieci są na miejscu pierwszym. A zatem dla wszystkich małych dzieci i tych troszkę większych proponuję smaczne i słodziutkie naleśniczki z białym serkiem!
Składniki ciasta:
- Mąka – 3-4 szklanki,
- Mleko – ok 0,7 litra,
- 4-5 jajek,
- sól – szczypta,
- cukier waniliowy,
- Olej,
Przygotowanie:
Wbijamy do miski jajka, szczyptę soli i mieszamy przy użyciu trzepaczki, następnie dodajemy stopniowo mąkę, oraz mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy cukier waniliowy. Ciasto musi być dość gęste ale lejące, wtedy naleśniki wyrosną najlepiej. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju, mocno nagrzewamy i wylewamy łyżkę ciasta. Rozprowadzamy ciasto na całej patelni i smażymy z jednej i drugiej strony. Wyjmujemy na talerz i smarujemy w tym wypadku serkiem.
Składniki sera:
- 0,7 kg twarogu tłustego,
- cukier do smaku,
- śmietana 18%,
Przygotowanie:
Twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy śmietanę i cukier do smaku. Mieszamy i smarujemy nim naleśniki.
Smacznego!!!