Kabaczki i Papryka faszerowane mięsem
Tak, mogę zdecydowanie powiedzieć. To jest to co Tygryski lubią najbardziej!!! Ja nie wiem dlaczego ja tak długo czekałam żeby to zrobić. Takie pyszności, tak pyszności!!! I jeszcze do tego mojej kochanej córuni tak smakowało, zjadła cały talerz. Nie żebym się chwaliła, ale popisowe!!! 😛 No dobrze to może wreszcie powiem co to jest 😉 Proste, szybkie i zdrowe, czyli standardowo 😉 Kabaczek i papryka nadziewana farszem z mięsa mielonego i ryżu, a wszystko zalane sosem pomidorowym (który notabene najlepiej robi moja mamusia). O tej porze roku danie marzenie!!!
Składniki:
- 2 duże kabaczki,
- 2 duże papryki,
- 0,5kg mięsa mielonego,
- 2 torebki ryżu,
- koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki,
- sól, pieprz, vegeta,
- śmietana 3-4 łyżki,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
Wykonanie:
Najpierw gotujemy ryż na półtwardo (ok 10-15 minut). W tym czasie obieramy kabaczki ze skóry i kroimy na kilka kawałków. Wyciągamy pestki ze środka, żeby zrobić miejsce dla mięska. Z papryk wyciągamy nasiona. Surowe mięso mieszamy z przestudzonym ryżem, doprawiamy (farsz gotowy). Papryki wypełniamy farszem, podobnie kabaczki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem klarowanym (odkryłam ostatnio, kupuję w pudełku mlekovity , super) układamy w jednym kabaczki, w drugim papryki, dolewamy po szklance wody. Wstawiamy do piekarnika temp. 180°C na około 30 -40 minutek (sprawdzamy widelcem czy miękkie).
Teraz czas na sosik. Gdy już warzywa są miękkie, odlewamy wywar, który się zrobił do garnka. Mieszamy mąki ze śmietaną i zimną wodą. Wywar zagotowujemy. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru do kubka z mąkami i śmietaną w celu zahartowania. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy to do gotującego się sosu. I gotowe!!!
Smacznego!!!!