Brokuły zapiekane z sosem beszamelowym i serem



Gdy jest tak gorąco, to chyba jedzenie jest ostatnią rzeczą o jakiej myślimy. A już na pewno gotowanie. No bo jak wytrzymać w kuchni gdy na dworze mamy temperaturę 34 stopnie, a w domu ok 28. Ale jak to mówią damy radę. Dzisiaj coś lekkiego i jakże zdrowego. Ach i zapomniałam dodać smacznego. Ja dodałam do tego trochę mięska, oczywiście jak ktoś woli można dodać go więcej. Albo wcale. Rzecz gustu i smaku
Składniki:
- 1 brokuł,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki mąki,
- 0,5 litra mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- pierś z kurczaka,
- ser żółty – 5 dkg,
Przygotowanie:
Dzisiaj gotowany, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i od momentu zagotowania 5-7 minut. Gdy woda się zagotuję dodaję niecałą łyżkę octu (brokuł zachowa ładny kolorek). Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem, układamy brokuła. Teraz sosik. W garnuszku rozpuszczamy dwie łyżki masła klarowanego, po rozpuszczeniu dodajemy dwie łyżki mąki. W rondelku podgrzewamy mleko i gdy jest ciepłe dodajemy do mąki. Cały czas mieszamy gdy się zagotuje doprawiamy, solą, pieprzem i gałką. Gdy sos jest za gęsty dodajemy jeszcze mleka. Na małej patelni podsmażamy na maśle pierś z kurczaka, pokrojoną wcześniej w kawałeczki. Dodajemy do sosu. Tak przygotowanym sosem zalewamy brokuła. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Najlepiej sprawdzać widelcem brokuła, żeby się nie rozleciał. Na koniec posypuje,y serem, i po rozpuszczeniu sera wykładamy na talerz.
Smacznego!!!