czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Spaghetti z sosem pomidorowym

10
06
2013

Tak tak moi mili, rozszerzamy dietkę, rozszerzamy (choć trudno to nazwać dietą, jem dosłownie za dwoje, oczywiście dla mleka to robię, dla mleka!!! ). Dzisiaj na specjalne życzenie mojej starszej córy, Spaghetti. Nie nazwałam tego fachowo alla bolognese, gdyż jest to mój przepis, takie alla Aneta ;-). Do tego bez typowych dla tego dania ziół, ale niestety jeszcze nie czas. Dlatego, żeby było super, mega, extra pyszne dodajemy bazylię i oregano. Oprócz tego cebulka i czosnek, ale jeszcze nie dziś. U mnie dzisiaj wersja bez. Ale i tak pyszne, w sumie Zuzi nawet lepiej smakowało.

 

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • 250g mięsa mielonego,
  • 2 -3 łyżki oleju,
  • puszka pomidorów,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan,

Przygotowanie:

Mięso mielone smażymy na oleju. Kiedy jest już miękkie, dodajemy pomidory wraz z sosem, ja je po prostu rozgniatam ręką.  Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami . Do smaku dodajemy trochę cukru, wszystko zależy od pomidorów czy są bardzo kwaśne, czy też nie. Ja na przykład dałam jedną łyżeczkę i wystarczyło. Teraz sosik się gotuje, aż zgęstnieje, ok 15-20 minut.  I tak naprawdę sos jest gotowy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wykładamy makaron, nakładamy sos i posypujemy parmezanem. Lub po prostu żółtym serem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię