Makaron ze szpinakiem
Króciutko, nie będę się rozpisywała o tym jak lubię szpinak i tak dalej bo to już wszyscy doskonale wiecie. Mam nadzieję, że sami się do niego przekonaliście! Tu napiszę troszkę o tym jaki on jest zdrowy! Tak tak i nie zniechęcać mi się tu. Zaoszczędzę wam googlania i napiszę w skrócie że szpinak jest : jednym z najzdrowszych warzyw, zawierających najwięcej składników mineralnych oraz witamin (zawiera rekordową ilość żelaza – ponad 2,4 mg na 100g, więcej magnezu niż czekolada i bardzo dużą ilość witaminy C – 48,8 mg na 100g). Tak tak, dowód na to jak działa – moja mała Karolinka, po ciężkim porodzie miała silną anemię. Wszędzie czytałam jak to będzie ciężko się tego pozbyć, a tu proszę pojadłam szpinaku i po 2,5 miesiąca nie ma śladu po anemii!!! Dzisiaj wersja super light, dla matki karmiącej 😉 Bez mięska, cebuli, czosnku i bazylii (co nie znaczy że wy nie możecie użyć). Ale i tak pycha!
Składniki:
- Makaron – dziś świderki,
- 1 kg szpinaku (świeży,
- Śmietana 18% 1,5-2 szklanki,
- Sól,
- Pieprz,
- vegeta,
- 2-3 łyżki masła,
Przygotowanie:
Świeży szpinak należy przygotować, odrywamy liście, ogonki odrzucamy. Płukamy dwa razy, i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tylko tyle żeby zakryć szpinak. Od momentu zagotowania gotujemy ok 6-8 minut. Odcedzamy na sitku. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Dusimy go tak przez jakieś 10 minut. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, jak ktoś lubi vegetą. Na koniec wlewamy śmietanę, jeszcze około 5 minutek dusimy i gotowe. Gotujemy makaron, wykładamy, szpinaczek i trochę parmezanu.
Super szybko, super zdrowo i do tego kolorowo 😛
Smacznego!!!
Smaczne