czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron ze szpinakiem

11
06
2013

Króciutko, nie będę się rozpisywała o tym jak lubię szpinak i tak dalej bo to już wszyscy doskonale wiecie. Mam nadzieję, że sami się do niego przekonaliście! Tu napiszę troszkę o tym jaki on jest zdrowy! Tak tak i nie zniechęcać mi się tu. Zaoszczędzę wam googlania  i napiszę w skrócie że szpinak jest : jednym z najzdrowszych warzyw, zawierających najwięcej składników mineralnych oraz witamin  (zawiera rekordową ilość żelaza – ponad 2,4 mg na 100g, więcej magnezu niż czekolada i bardzo dużą ilość witaminy C – 48,8 mg na 100g). Tak tak, dowód na to jak działa – moja mała Karolinka, po ciężkim porodzie miała silną anemię. Wszędzie czytałam jak to będzie ciężko się tego pozbyć, a tu proszę pojadłam szpinaku i po 2,5 miesiąca nie ma śladu po anemii!!! Dzisiaj wersja super light, dla matki karmiącej 😉 Bez mięska, cebuli, czosnku i bazylii (co nie znaczy że wy nie możecie użyć). Ale i tak pycha!

 

Składniki:

  • Makaron – dziś świderki,
  • 1 kg szpinaku (świeży,
  • Śmietana 18% 1,5-2 szklanki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • vegeta,
  • 2-3 łyżki masła,

Przygotowanie:

Świeży szpinak należy przygotować, odrywamy  liście, ogonki odrzucamy. Płukamy dwa razy, i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tylko tyle żeby zakryć szpinak. Od momentu zagotowania gotujemy ok 6-8 minut. Odcedzamy na sitku. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Dusimy go tak przez jakieś 10 minut. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, jak ktoś lubi vegetą. Na koniec wlewamy śmietanę, jeszcze około 5 minutek dusimy i gotowe. Gotujemy makaron, wykładamy, szpinaczek i trochę parmezanu.

Super szybko, super zdrowo i do tego kolorowo 😛

Smacznego!!!

Komentarze (1)

Smaczne

Napisz swoją opinię