Krewetki w winnym sosie
Krewetki, hmm… i co by tu o nich napisać, no właśnie i tu jest problem. Bo ja moi mili tych krewetek nawet nie próbowałam. Od razu wyjaśniam dla niewtajemniczonych, nie że tak źle wyglądały, nie mogę po prostu chwilowo takich rzeczy. Choć w sumie to nie wiem, do końca czy one szkodzą, muszę sprawdzić … już wiem, wujek Google pomógł. Krewetki uczulają, więc moje drogie matki karmiące to nie dla was, i nie dla mnie, ale czego się nie robi dla Męża… póki co jeszcze się robi, więc chyba nie jest źle 😉 na koniec tego chaotycznego wstępu tylko dodam, że wszystkim smakowało, a wy musicie spróbować.
Składniki:
- 500g mrożonych krewetek,
- makaron tagliatelle,
- 1 łyżka oleju,
- 1/4 kostki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 120 ml białego wina wytrawnego,
- 100 ml śmietanki 30%,
- sól,
- pieprz,
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
Przygotowanie:
Tym razem nie obierałam krewetek gdyż kupiłam mrożone, ale świeże najlepsze podobno. A zatem moje rozmroziłam i osuszyłam na ręcznikach papierowych. Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę) z masłem, dodajemy starty czosnek . Smażymy na małym ogniu do czasu, aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Dodajemy krewetki i pietruszkę. Teraz dodajemy wino i czekamy aż się nam zredukuje. Teraz dodajemy śmietankę. I dusimy ok 10 minut. Sos jest gotowy. Pozostaje tylko ugotować makaron.W tym wypadku (podobnie jak ostatnio) był to tagliatelle, do tego wyjątkowo szparagi i gotowe!!!
Smacznego!!!
Szybko i prosto, nawet dla mnie 😉 Dzięki!
Proszę bardzo 🙂
Pychota,dziękuję 😉