czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Indyk w cieście

04
04
2013

Chyba już wspominałam, że indyk rządzi 🙂 I tak też jest dzisiaj. Indyk w cieście, a do tego ziemniaczki pieczone z masełkiem i koperkiem. Mniam, mniam, pewnie nie jesteście ciekawi wersji light dla matki karmiącej. Jesteście? Niestety nie ma takiej!!!  Pozostaje uparować indyka i ziemniaki i udawać że smakuje tak cudownie jak indyk w cieście.

 

Składniki :

  • filet z indyka – ok. 30-40dkg,
  • papryka słodka – 1 łyżeczka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki chilli,
  • sól, pieprz – do smaku, ja nie dodaję
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • 1-2 jajka,

Wykonanie:

Fileta kroimy w paski.  Przygotowujemy marynatę – papryka słodka, olej, sos sojowy, chilli. W tej marynacie mieszamy indyka. I pozostawiamy go w niej ok. godziny. Jajko, mieszamy z mąką. Powstałe ciasto musi być dużo gęstsze niż to do naleśników. Teraz obtaczamy indyka w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni. I Indyk gotowy. Do tego zrobiłam ziemniaczki z masełkiem i koperkiem. Zdradzę wam mój sekret na najlepsze ziemniaczki 😉 Zieminaki trzeba najpierw zagotować w wodzie, a potem do naczynia żaroodpornego z masłem i do piekarnika, na około 30-40 minut, w temperaturze 180oC. 10 minut przed wyjęciem zdejmujemy przykrywkę, a na koniec posypujemy koperkiem. Mniam mniam mniam… przynajmniej tak mówią 😉

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię