czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto Marchewkowe

10
04
2013

Smacznie, zdrowo, kolorowo!!! Ciasto marchewkowe idealnie tu się wpasuje. Co prawda już jeden przepis na Ciasto Marchewkowe znajdziecie na mojej stronce, ale to jest inne niż poprzednie. Po pierwsze bez kremu i ananasa. Ale niech to nie zraża łasuchów, bo jest również pyszne. U mnie w domku nawet to bez kremu wolą. I jeszcze ktoś kto nie będzie wiedział co jest w środku, stawiam stówę że nie zgadnie że jest tam właśnie marchewka 😉

 

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru (można dać więcej jak ktoś woli słodsze),
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 2  szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • rodzynki,
  • żurawina,

Wykonanie:

Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. Następnie przekładamy ubite jajka do miski i stopniowo dodajemy olej i mąkę, wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy marchewkę, rodzynki i żurawinę.

Pieczemy ok 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku 180°C. Sprawdzamy patyczkiem (pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię