Zupa Pieczarkowa Krem



Bardzo rzadko gotuję tego typu zupy, mam na myśli tutaj zupy krem. Jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych zup z kawałkami ziemniaka i marchewki. Ale jak zawsze jest wyjątek od reguły tak też właśnie jest z zupą pieczarkową, którą zdecydowanie wolę w postaci kremu. Do tego możemy dodać groszek ptysiowy, lub jak ja grzanki. Zupa prosta do zrobienia nie zajmuje również dużo czasu.
Składniki:
- biodrówka,
- 2 średnie marchewki,
- mała pietruszka,
- 2-3 liście laurowe,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1/2kg pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- koperek,
- zielona pietruszka,
- 4-5 ziemniaków,
- śmietana 2-3 łyżek(18%),
Przygotowanie:
Wstawiamy biodrówkę (u mnie każde mięso na którym gotowana jest zupa, zarówno wieprzowe jak i kurczak, jest w pierwszej kolejności obgotowywane, tzn. wstawiam w takiej ilości aby zakryło mięso, a następnie po zagotowaniu, wylewam tę wodę i po opłukaniu mięsa wstawiam je w nowej wodzie). Do gotującego się mięsa dodaję liście laurowe i ziele angielskie, vegeta, sól i pieprz. Kiedy mięso jest już lekko miękkawe dodaję warzywa, marchewki pokrojone w talarki, pietruszki, koperek i pieczarki przekrojone na pół (pieczarki wcześniej obieram lub myję, zależy to od pieczarek). Kiedy mięso jest miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. W tym czasie wyjmuję mięso i oddzielam od kości, kawałki mięsa wrzucam do zupy. I gdy ziemniaki są już miękkie odcedzam wywar od warzyw i mięsa. Pozostawiam do wystygnięcia. Po ostudzeniu wrzucam warzywa do malaksera, wlewam po trochu zupy i miksuję na gładką masę. Tak całą zupkę (prostsza sprawa z blenderem, nie trzeba oddzielać zupy, tylko po przestudzeniu miksujemy na gładki krem). Teraz trzeba jeszcze raz zupę zagotować i dodać śmietany (pamiętajcie żeby zupa ze śmietaną się zagotowała, ja kiedyś tego nie zrobiła i jakby było po zupie na drugi dzień). Na talerzyk, posypujemy grzankami i cóż… Zajadamy!!!
Smacznego!!!