czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa Pieczarkowa Krem

15
02
2013

Bardzo rzadko gotuję tego typu zupy, mam na myśli tutaj zupy krem. Jestem raczej zwolenniczką tradycyjnych zup z kawałkami ziemniaka i marchewki. Ale jak zawsze jest wyjątek od reguły tak też właśnie jest z zupą pieczarkową, którą zdecydowanie wolę w postaci kremu. Do tego możemy dodać groszek ptysiowy, lub jak ja grzanki. Zupa prosta do zrobienia nie zajmuje również dużo czasu.

 

Składniki:

  • biodrówka,
  • 2 średnie marchewki,
  • mała pietruszka,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1/2kg pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • koperek,
  • zielona pietruszka,
  • 4-5 ziemniaków,
  • śmietana 2-3 łyżek(18%),

Przygotowanie:

Wstawiamy biodrówkę (u mnie każde mięso na którym gotowana jest zupa, zarówno wieprzowe jak i kurczak, jest w pierwszej kolejności obgotowywane, tzn. wstawiam w takiej ilości aby zakryło mięso, a następnie po zagotowaniu, wylewam tę wodę i po opłukaniu mięsa wstawiam je w nowej wodzie). Do gotującego się mięsa dodaję liście laurowe i ziele angielskie, vegeta, sól i pieprz. Kiedy mięso jest już lekko miękkawe dodaję warzywa, marchewki pokrojone w talarki, pietruszki, koperek i pieczarki przekrojone na pół (pieczarki wcześniej obieram lub myję, zależy to od pieczarek). Kiedy mięso jest miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. W tym czasie wyjmuję mięso i oddzielam od kości, kawałki mięsa wrzucam  do zupy. I gdy ziemniaki są już miękkie odcedzam wywar od warzyw i mięsa. Pozostawiam do wystygnięcia. Po ostudzeniu wrzucam warzywa do malaksera, wlewam po trochu zupy i miksuję na gładką masę. Tak całą zupkę (prostsza sprawa z blenderem, nie trzeba oddzielać zupy, tylko po przestudzeniu miksujemy na gładki krem). Teraz trzeba jeszcze raz zupę zagotować i dodać śmietany (pamiętajcie żeby zupa ze śmietaną się zagotowała, ja kiedyś tego nie zrobiła i jakby było po zupie na drugi dzień). Na talerzyk, posypujemy grzankami i cóż… Zajadamy!!!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię