czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Wołowina w sosie koperkowym

13
02
2013

To chyba nie jest najpopularniejsze mięso, po pierwsze cena, po drugie czas przygotowania. Mimo wszystko chyba bardziej idziemy w stronę wieprzowiny. I tu błąd. Wołowina również powinna się znaleźć w naszym menu. Tak tak moi kochani, kiedy moje wyniki krwi były już bardzo kiepskie, nic tylko wołowinka i buraczki! Dzisiaj przepis na wołowinkę w sosie koperkowym. Do tego kluseczki śląskie i buraczki gotowane. Hmm… taka Zdrowa Bomba!!!

 

Składniki :

  • ok 0,5 kg pręgi wołowej,
  • koperek,
  • śmietana 18% – 4-5 łyżek,
  • 2 łyżka mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • ziele angielskie – 4-5,
  • liść laurowy – 2-3,
  • pieprz ziarna – 5-6,
  • vegeta,
  • sól,

Wykonanie:

Wołowinę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy na patelni, do momentu aż się przypiecze.  W tym czasie wstawiamy w garnku wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu (ok 2 litrów). Kiedy mięso jest już podsmażone, wrzucamy je do wody i gotujemy je przez około 2-2,5 godziny (dość długo ale lubię kiedy rozpada się ono w ustach) . Doprawiamy wedle uznania, solą, pieprzem, vegetą.  Teraz dodajemy koperek (najlepiej świeży lub mrożony). Na koniec zaprawiamy mąką i śmietaną. Standardowo, mieszamy śmietanę z mąkami. Dodajemy zimnej wody. Następnie po dokładnym wymieszaniu (żeby nie było grudek), dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z sosu. I wlewamy na gotujący się sos. Gotujemy jeszcze kilka minutek i gotowe. Do tego Kluseczki śląskie, gotowane buraczki i możemy odpływać 😉

Życzę Smacznego!!!

Napisz swoją opinię