Wołowina w sosie koperkowym
To chyba nie jest najpopularniejsze mięso, po pierwsze cena, po drugie czas przygotowania. Mimo wszystko chyba bardziej idziemy w stronę wieprzowiny. I tu błąd. Wołowina również powinna się znaleźć w naszym menu. Tak tak moi kochani, kiedy moje wyniki krwi były już bardzo kiepskie, nic tylko wołowinka i buraczki! Dzisiaj przepis na wołowinkę w sosie koperkowym. Do tego kluseczki śląskie i buraczki gotowane. Hmm… taka Zdrowa Bomba!!!
Składniki :
- ok 0,5 kg pręgi wołowej,
- koperek,
- śmietana 18% – 4-5 łyżek,
- 2 łyżka mąki pszennej,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- ziele angielskie – 4-5,
- liść laurowy – 2-3,
- pieprz ziarna – 5-6,
- vegeta,
- sól,
Wykonanie:
Wołowinę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy na patelni, do momentu aż się przypiecze. W tym czasie wstawiamy w garnku wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu (ok 2 litrów). Kiedy mięso jest już podsmażone, wrzucamy je do wody i gotujemy je przez około 2-2,5 godziny (dość długo ale lubię kiedy rozpada się ono w ustach) . Doprawiamy wedle uznania, solą, pieprzem, vegetą. Teraz dodajemy koperek (najlepiej świeży lub mrożony). Na koniec zaprawiamy mąką i śmietaną. Standardowo, mieszamy śmietanę z mąkami. Dodajemy zimnej wody. Następnie po dokładnym wymieszaniu (żeby nie było grudek), dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z sosu. I wlewamy na gotujący się sos. Gotujemy jeszcze kilka minutek i gotowe. Do tego Kluseczki śląskie, gotowane buraczki i możemy odpływać 😉
Życzę Smacznego!!!