czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sałatka jażynowa

11
02
2013

Właściwie chyba najpopularniejsza sałatka, tylko dlaczego robimy ją tylko na święta, lub na jakieś wyjątkowe okazje? Ja proponuję na w zwykły wtorek, ugotować warzywka, szybciuteńko pokroić zajadać. Nie ma się co rozpisywać. Każdy przynajmniej raz w życiu jadł, mało każdy twierdzi że jego najlepsza, ale do czasu! Aż spróbuje mojej 😉

 

Składniki:

  • 8 marchewek (średnie),
  • 12 ziemniaków (małych, średnich ok 7-8),
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 4  jabłka,
  • 8 jajek,
  • 7-8 ogórków kiszonych,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • sól, pieprz
  • 1 słoik majonezu (albo winiary i do tego łyżeczka musztardy, albo kielecki),

Wykonanie:

Gotujemy warzywa do miękkości (w garnku układam po kolei – marchewki, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka). Wyjmujemy najpierw jajka, potem ziemniaki na koniec gotuje się marchewka. Po ugotowaniu musimy wszystko przestudzić. Obieramy wszystkie warzywa. Kroimy wszystko w drobną kosteczkę. Ja do tego używam krajalnicy do krojenia ugotowanych warzyw w kostkę. W ten sposób sałatkę robi się błyskawicznie. Kroję warzywa w cienkie plasterki a potem przeciska przez krajalnicę. Osobno kroję ogórki. Po pokrojeniu wszystkich warzyw, odcedzam groszek i dodaję do sałatki. Wszystko mieszam razem, na koniec doprawiam solą, pieprzem i  majonezem. I gotowe!

Życzę Smacznego!!!

Napisz swoją opinię