Sałatka jażynowa
Właściwie chyba najpopularniejsza sałatka, tylko dlaczego robimy ją tylko na święta, lub na jakieś wyjątkowe okazje? Ja proponuję na w zwykły wtorek, ugotować warzywka, szybciuteńko pokroić zajadać. Nie ma się co rozpisywać. Każdy przynajmniej raz w życiu jadł, mało każdy twierdzi że jego najlepsza, ale do czasu! Aż spróbuje mojej 😉
Składniki:
- 8 marchewek (średnie),
- 12 ziemniaków (małych, średnich ok 7-8),
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- 4 jabłka,
- 8 jajek,
- 7-8 ogórków kiszonych,
- 1 puszka zielonego groszku,
- sól, pieprz
- 1 słoik majonezu (albo winiary i do tego łyżeczka musztardy, albo kielecki),
Wykonanie:
Gotujemy warzywa do miękkości (w garnku układam po kolei – marchewki, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka). Wyjmujemy najpierw jajka, potem ziemniaki na koniec gotuje się marchewka. Po ugotowaniu musimy wszystko przestudzić. Obieramy wszystkie warzywa. Kroimy wszystko w drobną kosteczkę. Ja do tego używam krajalnicy do krojenia ugotowanych warzyw w kostkę. W ten sposób sałatkę robi się błyskawicznie. Kroję warzywa w cienkie plasterki a potem przeciska przez krajalnicę. Osobno kroję ogórki. Po pokrojeniu wszystkich warzyw, odcedzam groszek i dodaję do sałatki. Wszystko mieszam razem, na koniec doprawiam solą, pieprzem i majonezem. I gotowe!
Życzę Smacznego!!!