Risotto z kurczakiem i pieczarkami



Dzisiaj dla odmiany troszkę włoskiej kuchni. Co prawda powinnam użyć specjalnego ryżu do risotto, gdyż taki jest w sprzedaży, a ja tak mało profesjonalnie użyłam ryżu Parboilet. Ale co tam, risotto smakowało wyśmienicie, więc polecam.Może być tylko lepsze 😉 Nie polecam natomiast zwykłego ryżu gdyż wyjdzie, hmm… jakby to powiedzieć… papka? A tego byśmy nie chcieli! W przepisie jest bulion, ja ugotowałam rosół (dzieci nie powinny jeść grzybów, więc dla mojej córeczki rosołek), część dla Zuzi, a część do Risotto, które wierzcie mi jest pyszniejsze na rosole!!!
Składniki :
- 3 torebki ryżu parboilet,
- 1/2 piersi z kurczaka,
- 30dkg pieczarek,
- 1,5-2 litrów bulionu,
- 4 łyżki masła,
- papryka słodka,
- chilli,
- 2 łyżki sosu sojowego (indyjskiego),
- sól,
Wykonanie:
Po pierwsze sprawa bulionu. Możemy bez większych starań wziąć kostki rosołowe rozpuścić w wodzie gorącej i mamy jako taki bulion (robiłam tak kilka razy i danie również smakowało), jednak dzisiaj wersja dla ambitnych 😉 To znaczy najpierw gotujemy rosołek, którego potem użyjemy do risotto. Pieczarki obieramy, lub tylko myjemy i kroimy w grubsze plastry. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa trochę słodkiej papryki i sos sojowy (2 łyżki). Mięso sobie tak chwilkę stoi, a my rozpuszczamy na patelni 2 łyżki masła i wstawiamy pieczarki. Doprawiamy odrobinką soli, papryką słodką, tej nie żałujemy i chilli. Gdy woda wyparuje dodajemy mięso. Podsmażamy je dosłownie chwilę 3-4 minuty. Na drugiej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i wsypujemy ryż. Chwilę go prażymy na ogniu. Teraz ryż wsypujemy do garnka i zalewamy jedną łyżką stołową rosołu. Cały czas trzeba mieszać. Teraz możemy dodać mięso i pieczarki. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce rosołu (to cała filozofia gotowania risotto, bulion trzeba dodawać stopniowo). Kiedy ryż jest miękki ciągle mieszając odparowujemy nadmiar rosołu i już!!!! Na talerzyki i zajadamy!!!!
Smacznego!!!