Placki Ziemniaczane
Dobry Placek nie jest zły 🙂 Czyż nie? Kiedyś to nie była rewelacja, ot po prostu w niektórych regionach placki ziemniaczane, w niektórych „bliny”. Ot ziemniak i nic więcej, za to teraz, ten kto bywa nad naszym pięknym morzem Bałtyckim, wie, że jest to jeden z przysmaków. Do placka można zrobić sosik i mamy pyszny Placek po Węgiersku. Ja natomiast, najbardziej lubię ze śmietanką i cukrem, co zresztą widać na zdjęciach. Więc gdy zastanawiacie się co tu dzisiaj ugotować, podpowiadam. Placuszki!
Składniki :
- ok 6-8 ziemniaków,;
- 1 cebula;
- mąka pszenna – 1 łyżka;
- 1 jajko;
- sól;
- pieprz;
- olej.
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy. Teraz trzeba je zetrzeć na tarce. Ja na szczęście od jakiegoś czasu mam urządzenie wielofunkcyjne i nie muszę robić tego ręcznie, choć kiedyś tarka i heja. Ścieramy również cebulę. Teraz musimy odcedzić nadmiar wody. Przerzucamy masę na sitko. Odcedzone ziemniaki przerzucamy do miski, natomiast z naczynia w którym jest woda z ziemniaków, ostrożnie odlewamy wodę natomiast skrobię która zebrała się na dnie, dodajemy do masy ziemniaczanej. Teraz dodajemy jedno jajko i mąkę pszenną. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Mieszamy. I ciasto gotowe. Na patelnię wylewamy olej, i kiedy jest już gorący wykładamy placuszki. Smażymy z jednej i drugiej strony i gotowe! Jak szybko, jak świetnie!
Smacznego!!!