Kokosanki



Skąd ten pomysł? Ostatnio coś piekłam i zostało mi do wykorzystania 5 białek. A ponieważ ostatnimi czasy bezy robiłam już chyba trzy razy, postanowiłam w inny sposób wykorzystać białka. W sumie sposób wykonania bardzo podobny, efekt zupełnie inny. Szybkie ciasteczka, Kokosanki.
Składniki:
- 5 białek,
- szczypta soli
- 200g cukru pudru (można więcej jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie),
- pół cukru waniliowego,
- mała łyżeczka budyniu śmietankowego,
- paczka wiórek kokosowych (200g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijamy do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem. Dodajemy powoli cukier, po jednej łyżce. Po dodaniu ostatniej partii cukru dodajemy budyń i miksujemy jeszcze 2 minuty. Do miski wysypujemy wiórki kokosowe, a do nich ubitą, całkowicie sztywną pianę. Mieszamy dokładnie. Można na koniec dodać 2 łyżeczki soku z cytryny. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180oC przez około 20 minut.
Smacznego!!!