czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kokosanki

11
02
2013

Skąd ten pomysł? Ostatnio coś piekłam i zostało mi do wykorzystania 5 białek. A ponieważ ostatnimi czasy bezy robiłam już chyba trzy razy, postanowiłam w inny sposób wykorzystać białka. W sumie sposób wykonania bardzo podobny, efekt zupełnie inny. Szybkie ciasteczka, Kokosanki.

 

Składniki:

  • 5 białek,
  • szczypta soli
  • 200g cukru pudru (można więcej jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie),
  • pół cukru waniliowego,
  • mała łyżeczka budyniu śmietankowego,
  • paczka wiórek kokosowych (200g),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijamy do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem. Dodajemy powoli cukier, po jednej łyżce. Po dodaniu ostatniej partii cukru dodajemy budyń i miksujemy jeszcze 2 minuty. Do miski wysypujemy wiórki kokosowe, a do nich ubitą, całkowicie sztywną pianę. Mieszamy dokładnie. Można na koniec dodać 2 łyżeczki soku z cytryny. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180oC   przez około 20 minut.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię