Kluski Śląskie
Tak kluseczki, zdecydowanie to jest coś co lubię najbardziej! Zresztą, pisałam o tym już nie raz. Kluski śląskie nie są tu żadnym wyjątkiem, ba są na bardzo wysokiej pozycji numer dwa 😉 Robi się się błyskawicznie, a zajada chyba jeszcze szybciej!
Składniki :
- ok 6-8 ziemniaków,
- mąka ziemniaczana,
- 1 jajko,
- sól,
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę minimum dwa razy (ja to robię trzy razy). Po wystygnięciu, ziemniaki przekładamy do miski, masę wyrównujemy i dzielimy na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej. Wbijamy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie (ja dodaję do wody 2-3 łyżki oleju). Gdy woda się gotuje, wrzucamy kluski i od momentu zagotowania (wypłynięcia klusek na powierzchnię) gotujemy na małym ogniu 2 minutki. Gotowe!
Życzę Smacznego!!!