Banan i Gruszka na ciepło z lodami
Zastanawiałam się czy umieszczać ten deserek na blogu, gdyż wielkiego gotowania to my tu nie mamy, ale co tam. To na wypadek gdy brakuje wam pomysłów na deserki. Może troszkę przesadziłam, ale jakby to powiedzieć dwa tygodnie do godziny „zero”, nie sprzyja diecie cud 😉 Miałam taką ochotę na słodkie, tylko jak zastanawiałam się na co nie bardzo umiałam odpowiedzieć, bo jakby na wszystko!!! Stąd ten bogaty w ilość składników deserek.
Składniki:
- 2 banany,
- 1 gruszka,
- 2 łyżki masła,
- śmietana 30% – 200ml,
- 5 łyżeczek cukru pudru,
- Lody bakaliowe – 250 ml,
- pistacje,
- winogrono,
- czekolada mleczna – 4 rządki,
- mleko,
Przygotowanie:
Obieramy banany i gruszki ze skórki. 2 łyżki masła rozpuszczamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie do naczynia wkładamy banany i gruszki, podzielone na 4 części, i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 10- 15 minut. W tym czasie, robimy bitą śmietanę. Śmietankę 30% (wcześniej trzymaną w lodówce) miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukru pudru. Rozpuszczamy w rondelku czekoladę, dodajemy trochę mleka, tak żeby była lejąca. I wszystko gotowe. Teraz ładnie układamy na talerzyku. Na koniec można jeszcze zetrzeć dwie kostki czekolady. I zajadamy!!! Bomba kaloryczna!!! Mniam mniam!
Smacznego!!!