czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Żołądki w sosie koperkowym

29
01
2013

To kolejne danie z cyklu, nie dla każdego! Choć według mnie każdy powinien spróbować wszystkiego w życiu. Skoro ludzie jedzą ślimaki, robaki, ptaszki i inne cuda. To co takie żołądki drobiowe. 3/4 ludzi z tych którzy się zarzekają, że to nie dla nich gdyby im podstawić pod nos nie mówiąc co to jest wcinaliby i tyle. Ja oczywiście bardzo lubię, zresztą gdybym nie lubiła nie zamieszczałabym tego dania w moim wyśmienitym menu 😉 Zamiast żołądków można spokojnie użyć serduszek. Robi się tak samo. Jedyna różnica… w nazwie 🙂 A zatem zachęcam i nie bójmy się … eksperymentować!!!

Składniki :

  • 0,5 kg żołądków drobiowych,
  • 1 marchewki,
  • koperek,
  • śmietana 18% – 4-5 łyżek,
  • 2 łyżka mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • ziele angielskie – 4-5,
  • liść laurowy – 2-3,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz,

Wykonanie:

Żołądki należy dokładnie opłukać i obrać, a następnie pokroić na 4 części. Wstawiamy żołądki w wodzie (ja w garnku ok 2,5 litra), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. I gotujemy je przez około 1 godzinę. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, doprawiamy wedle uznania, solą, pieprzem, vegetą. Gotujemy do momentu aż żołądki będą miękkie. U mnie to trwało kolejną godzinę. Teraz dodajemy koperek (najlepiej świeży lub mrożony). Na koniec zaprawiamy mąką i śmietaną. Standardowo, mieszamy śmietanę z mąkami. Dodajemy zimnej wody. Następnie po dokładnym wymieszaniu (żeby nie było grudek), dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z sosu. I wlewamy na gotujący się sos. Gotujemy jeszcze kilka minutek i gotowe. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem jak kto woli, no i oczywiście surówką.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię