czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

WARZYWA Z MASŁEM

28
01
2013

Co prawda nie jest to danie popisowe, pokazowe, i tak naprawdę nic szczególnego. Ale zamieszczam, zrobiłam je jako dodatek do łososia którego przepis znajdziecie oczywiście na moim blogu. Poza tym nigdy jakoś nie pomyślałam żeby warzywa łączyć. W sensie takie misz masz. Mój przyjaciel Tomek kiedyś dał mi spróbować i od tej pory często goszczą na moim stole. Można je przygotowywać jak tylko sobie zapragniecie. Smażone na patelni, pieczone w piekarniku, gotowane, czy tez jak ja to robię odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką parowaru, na parze. Do warzyw, również wiele możliwości, sosy serowe, czosnkowe, przyprawy, czy też tak jak ja dzisiaj masełko z przyprawami (ostatnio odkryłam przez przypadek, pycha!). Jest to naprawdę super alternatywa, dla zwykłych ziemniaków. I pasują do wszystkiego. Na blogu znajdziecie je również Warzywka przy skrzydełkach. Ja uwielbiam wszystkie warzywa, a wy dodajcie co wam tylko pasuje!!!

WARZYWA

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • pół małego selera,
  • 10 pieczarek,
  • pół bakłażana,

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy. Pytacie w jaki sposób? Hmm.. tak jak wam smakuje najlepiej. Cukinii nie obieram i kroję w talarki, ziemniaki w kawałki, marchewka w talarki, seler- paseczki. Pieczarki na pół. Bakłażana obieram, i kroję w grubą kostkę. Na parowar, około 40 minut i warzywka gotowe!!!

SOS DO WARZYW:

Składniki:

  • 1/4 kostki masła,
  • papryka słodka,
  • koperek,
  • czosnek,

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło, dodajemy wszystkie przyprawy i starty czosnek. Chwilkę podpiekamy i voila !!!

Warzywka polewamy sosem i zajadamy!!!

 

Warzywa mieszamy z sosem i podajemy ze skrzydełkami.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię