WARZYWA Z MASŁEM
Co prawda nie jest to danie popisowe, pokazowe, i tak naprawdę nic szczególnego. Ale zamieszczam, zrobiłam je jako dodatek do łososia którego przepis znajdziecie oczywiście na moim blogu. Poza tym nigdy jakoś nie pomyślałam żeby warzywa łączyć. W sensie takie misz masz. Mój przyjaciel Tomek kiedyś dał mi spróbować i od tej pory często goszczą na moim stole. Można je przygotowywać jak tylko sobie zapragniecie. Smażone na patelni, pieczone w piekarniku, gotowane, czy tez jak ja to robię odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką parowaru, na parze. Do warzyw, również wiele możliwości, sosy serowe, czosnkowe, przyprawy, czy też tak jak ja dzisiaj masełko z przyprawami (ostatnio odkryłam przez przypadek, pycha!). Jest to naprawdę super alternatywa, dla zwykłych ziemniaków. I pasują do wszystkiego. Na blogu znajdziecie je również Warzywka przy skrzydełkach. Ja uwielbiam wszystkie warzywa, a wy dodajcie co wam tylko pasuje!!!
WARZYWA
Składniki:
- 1 cukinia,
- 6 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- pół małego selera,
- 10 pieczarek,
- pół bakłażana,
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy. Pytacie w jaki sposób? Hmm.. tak jak wam smakuje najlepiej. Cukinii nie obieram i kroję w talarki, ziemniaki w kawałki, marchewka w talarki, seler- paseczki. Pieczarki na pół. Bakłażana obieram, i kroję w grubą kostkę. Na parowar, około 40 minut i warzywka gotowe!!!
SOS DO WARZYW:
Składniki:
- 1/4 kostki masła,
- papryka słodka,
- koperek,
- czosnek,
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło, dodajemy wszystkie przyprawy i starty czosnek. Chwilkę podpiekamy i voila !!!
Warzywka polewamy sosem i zajadamy!!!
Warzywa mieszamy z sosem i podajemy ze skrzydełkami.
Smacznego!!!