Surówka z Czerwonej Kapusty



Jeżeli chodzi o surówki i dodatki do obiadu, muszę powiedzieć, że dla mnie najlepsze są ogóreczki kiszone, mizeria czy też sałata ze śmietaną. Ale odkąd jestem z moim mężem, muszę się bardziej wysilać. Dzisiaj jeden z eksperymentów, czyli surówka z czerwonej kapusty. Szybka i bardzo dobra.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1,5 jabłka,
- mała cebula,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz
- olej,
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, wstawiamy do gotowania (od momentu zagotowania 20 minut). Odcedzamy kapustę i czekamy aż przestygnie. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli chodzi o cebulę, ja jej nie dałam, ale jak ktoś lubi to można wtedy drobno kroimy w kosteczkę. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. A na koniec skrapiamy olejem. Zapewniam, że jest 100 razy lepsza niż ta gotowa ze sklepu ( w której tak naprawdę nigdy się nie dowiemy co jest! )
Gotowe!!!