Sos pomidorowy
17
01
2013
Ten sos był przygotowywany z myślą o zapiekance, ale można go używać śmiało wszędzie tam gdzie sobie życzycie. Pizza, przekąski z kurczaka, itd. Latem używam świeżych pomidorów, zimą pomidor nie smakuje jak pomidor, więc używam tych z puszki. Jest to jednocześnie szybsza wersja tego sosu.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów (całe),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano(jak mamy świeże to kilka listków),
- 1 łyżeczka bazylii (jak mamy świeżą to kilka listków),
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oleju,
Przygotowanie:
Pomidory wstawiamy w rondelku (ja ich nie kroję, po prostu rozgniatam), gotujemy. Dodajemy starty czosnek, oregano i bazylię. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy olej i cukier. Jeżeli ktoś chce może doprawić odrobiną soli. Ja jak pewnie zauważyliście unikam jej :-). I sosik gotowy w niecałe pół godzinki!
Sos jest pyszny , uzywam go nie tylko do pizzy
🙂 Ja również 😉