czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

ROSÓŁ drobiowo- wołowy

31
01
2013

Wrzucony jest do zup, ale to chyba nie przystoi prawda?Jakby nie było to „Królowa Zup”. Z drugiej strony nie utworzę osobnej kategorii… ROSÓŁ. Rosół, rosół, rosół… Taka już u nas tradycja, mówcie co chcecie bez względu jak nowocześni jesteśmy i jak z biegiem czasu wszystko się zmienia. Niedziela, obiad na pierwsze danie standardowo Rosołek, w przynajmniej co drugim domu, jak nie częściej. Nawet u mnie, choć wszyscy co mnie znają wiedzą, że… uwaga: NIE LUBIĘ ROSOŁU!!! Ale za to cała moja rodzina za nim przepada, zwłaszcza moja córcia. W sumie człowiek dorósł, grymasić nie wypada, więc jak jest to go grzecznie zjadam ;-). Kurcze, średnio dzisiaj zachęcam. No nic musicie uwierzyć na słowo, wszystkich z mojej rodziny. Jest Pycha!!!No i jeszcze jeden plus, rosół właściwie robi się sam 😉

Składniki:

  • 1-2 udka z kurczaka,
  • kawałek wołowiny,
  • 2 średnie marchewki,
  • mała pietruszka,
  • kawałeczek selera,
  • cebula,
  • liść pora,
  • pół pomidora,
  • pietruszka zielona,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,

Przygotowanie:

Wstawiamy wołowinę i kurczaka. Jak zaglądaliście do moich przepisów, wiecie że mięso jest w pierwszej kolejności obgotowywane, tzn. wstawiam w takiej ilości aby zakryło mięso, a następnie po zagotowaniu, wylewam tę wodę z „burzynami” i po opłukaniu mięsa wstawiam je w nowej wodzie). W pierwszej kolejności wstawiamy wołowinę, dłużej gotuje się niż kurczak. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy gaz ma się gotować, ale na małym ogniu. Po około 40-60 minutach, dodajemy do wody kurczaka. I dalej gotujemy na malutkim ogniu (rosół nie może się mocno gotować, jak również nie można przykrywać garnka przykrywką, bo zmętnieje). Po jakiejś pół godzinie, dodajemy warzywa. W przypadku rosołu, im mniej kroimy warzywa tym lepiej. A zatem marchewka, pietruszka korzeń i seler w całości. Następnie cebula, ja zawsze ją podsmażam na gazie (kiedyś takie rzeczy robiło się na kuchni, teraz troszkę ciężko by było, nagrzewam palnik i kładę na nim obraną cebulę, podpiekam z dwóch, trzech stron i wrzucam do garnka. Teraz można dodać przyprawy. Sól, pieprz, trochę vegety (zazwyczaj staram się jej nie używać, ale rosół to ten wyjątek). Na koniec wrzucamy liść pora, zieloną pietruszkę nie pokrojoną, koper, również w całości i pomidorka.

Teraz na talerz wykładamy makaron, lub też pyszny makaron zrobiony przez nas 😉 Posypujemy zieloną pietruszką (pokrojoną) i lejemy rosołek.

SMACZNEGO!!!

Napisz swoją opinię