czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ogórkowa

16
01
2013

Gdy dopadnie nas jakieś choróbsko, mam na myśli tutaj różnego rodzaju przeziębienia i infekcje gardła, nie ma nic lepszego niż Domowa Zupka. Zapewne każdy z Was ma jakąś swoją ulubioną, moją bezspornie była, jest i będzie ogórkowa. Dzisiaj przepis na najlepszą ogórkową na świecie.

Składniki:

  • biodrówka,
  • 2 średnie marchewki,
  • mała pietruszka,
  • kawałeczek selera,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 5-6 dużych ogórków kiszonych,
  • śmietana 2-3 łyżek(18%),
  • mąka pszenna 1 łyżka,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

Przygotowanie:

Wstawiamy biodrówkę (u mnie każde mięso na którym gotowana jest zupa, zarówno wieprzowe jak i kurczak, jest w pierwszej kolejności obgotowywane, tzn. wstawiam w takiej ilości aby zakryło mięso, a następnie po zagotowaniu, wylewam tę wodę i po opłukaniu mięsa wstawiam je w nowej wodzie). Do gotującego się mięsa dodaję liście laurowe i ziele angielskie, sól i pieprz. Kiedy mięso jest już lekko miękkawe dodaję warzywa, marchewki pokrojone w talarki, pietruszkę i selera. Kiedy mięso jest miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. I gdy ziemniaki są już miękkie dodaję ogórki starte na tarce o dużych oczkach. Na koniec zaprawiam śmietaną. Mąki mieszam ze śmietaną, dodaję trochę zimnej wody. Następnie dodaję trochę gorącej zupy i po dokładnym wymieszaniu wlewam do gotującej się zupy. Na koniec jeżeli jest taka potrzeba można doprawić solą i pieprzem, lub jeżeli ktoś woli kwaśniejsze dodać jeszcze ogórków.

I ZAJADAMY!!!

Komentarze (1)

pyszna… mniam… jutro zrobię! A z tym obgotowywaniem mięsa się zgadzam, zawsze tak robię:)

Napisz swoją opinię