Ogórkowa
Gdy dopadnie nas jakieś choróbsko, mam na myśli tutaj różnego rodzaju przeziębienia i infekcje gardła, nie ma nic lepszego niż Domowa Zupka. Zapewne każdy z Was ma jakąś swoją ulubioną, moją bezspornie była, jest i będzie ogórkowa. Dzisiaj przepis na najlepszą ogórkową na świecie.
Składniki:
- biodrówka,
- 2 średnie marchewki,
- mała pietruszka,
- kawałeczek selera,
- 2-3 liście laurowe,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- 4-5 ziemniaków,
- 5-6 dużych ogórków kiszonych,
- śmietana 2-3 łyżek(18%),
- mąka pszenna 1 łyżka,
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
Przygotowanie:
Wstawiamy biodrówkę (u mnie każde mięso na którym gotowana jest zupa, zarówno wieprzowe jak i kurczak, jest w pierwszej kolejności obgotowywane, tzn. wstawiam w takiej ilości aby zakryło mięso, a następnie po zagotowaniu, wylewam tę wodę i po opłukaniu mięsa wstawiam je w nowej wodzie). Do gotującego się mięsa dodaję liście laurowe i ziele angielskie, sól i pieprz. Kiedy mięso jest już lekko miękkawe dodaję warzywa, marchewki pokrojone w talarki, pietruszkę i selera. Kiedy mięso jest miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. I gdy ziemniaki są już miękkie dodaję ogórki starte na tarce o dużych oczkach. Na koniec zaprawiam śmietaną. Mąki mieszam ze śmietaną, dodaję trochę zimnej wody. Następnie dodaję trochę gorącej zupy i po dokładnym wymieszaniu wlewam do gotującej się zupy. Na koniec jeżeli jest taka potrzeba można doprawić solą i pieprzem, lub jeżeli ktoś woli kwaśniejsze dodać jeszcze ogórków.
I ZAJADAMY!!!
pyszna… mniam… jutro zrobię! A z tym obgotowywaniem mięsa się zgadzam, zawsze tak robię:)