czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Naleśniki z twarogiem i bitą śmietaną.

04
01
2013

Naleśniki… Osobiście nie jestem zwolenniczką obiadków na słodko, ale czego nie robi się dla dzieci (i w tej kategorii umieszczam śmiało mojego męża:). Cóż mogę więcej powiedzieć. Zapraszam na puszysty i słodki obiadek.

NALEŚNIKI

Składniki:

  • 4-5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • mleko,
  • 2 łyżki oleju,

Wykonanie:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli i ok szklanką mleka. Stopniowo dodajemy mąkę. Jeżeli po dodaniu mąki ciasto jest za gęste, dodajemy jeszcze trochę mleka. Na koniec olej. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

TWARÓG

Składniki:

  • kostka twarogu,
  • cukier waniliowy,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • cukier,

Wykonanie:

Przeciskamy twaróg przez praskę, dodajemy cukier waniliowy i śmietanę. Mieszamy ( jeżeli jest mało słodkie dodajemy jeszcze cukru).

BITA ŚMIETANA

Składniki:

  • śmietana 30% (lub 36%),
  • 2 łyżki cukru pudru,

Wykonanie:

Ubijamy schłodzoną wcześniej w lodówce śmietankę i dodajemy do niej stopniowo cukier.

POLEWA CZEKOLADOWA

Składniki:

  • 1/3  kostki masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 czubata łyżka kakao,

Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier , wodę i kakao. Dokładnie mieszamy i już!

Napisz swoją opinię