czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym

16
01
2013

Gdyby ktoś powiedział mi jakieś 2 lata temu, że będę jadła szpinak, mało tego że będę go uwielbiała! Nigdy bym nie uwierzyła. A jednak tak jest. Jak niejedna z wielu rzeczy, jest to zasługa mojego męża. Ja nieco zmodyfikowałam jego pomysł na szpinak i tak oto cała moja rodzinka, a ostatnio znajomi zasmakowali w szpinaku (nawet Ci przeciwnicy zdrowego jedzenia 😉 )

Składniki:

  • Makaron (jaki kto woli, świderki, kolanka, muszelki itp.),
  • Paczka szpinaku,
  • 250g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • Śmietana 18% duża (prawie cała),
  • Bazylia,
  • Czosnek 1-2 ząbki,
  • Serek Topiony Hochland 100g – 2 szt.,
  • Sól,
  • Pieprz,

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w kostkę i smażymy na maśle. Kiedy jest już miękkawa dodajemy mięso mielone. Następnie przyprawiamy czosnkiem i bazylią (ja dodaję świeże listki pokrojone, ok 12 listków, ale może być suszona). Ja podczas gotowania unikam soli, ale jak ktoś lubi może doprawić jeszcze solą i pieprzem. Teraz dodajemy serki , a po ich roztopieniu śmietanę. Na koniec dodajemy szpinak (Zimą dodaję szpinak mrożony, latem kupuję świeży, tak ok 1kg opłukam, odrywam łodygi i wrzucam na gotującą się wodę na około 5-7 minut, następnie odcedzam i kroję). I tak naprawdę sos jest gotowy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na koniec makaron mieszamy z sosem i posypujemy startym żółtym serem lub parmezanem jak ktoś woli.

Smacznego!!!

Komentarze 5 komentarzy

Polecam, danie robiłam 3 razy i za każdym razem smakuje coraz bardziej:)

Faktycznie, pychota 🙂

Jedno z moich faworytów, uwielbiam szpinak w każdej postaci. Pozdrawiam! 🙂

Pychota ?

Danie naprawdę pyszne 🙂

Napisz swoją opinię