Makaron ze szpinakiem i mięsem mielonym



Gdyby ktoś powiedział mi jakieś 2 lata temu, że będę jadła szpinak, mało tego że będę go uwielbiała! Nigdy bym nie uwierzyła. A jednak tak jest. Jak niejedna z wielu rzeczy, jest to zasługa mojego męża. Ja nieco zmodyfikowałam jego pomysł na szpinak i tak oto cała moja rodzinka, a ostatnio znajomi zasmakowali w szpinaku (nawet Ci przeciwnicy zdrowego jedzenia 😉 )
Składniki:
- Makaron (jaki kto woli, świderki, kolanka, muszelki itp.),
- Paczka szpinaku,
- 250g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- Śmietana 18% duża (prawie cała),
- Bazylia,
- Czosnek 1-2 ząbki,
- Serek Topiony Hochland 100g – 2 szt.,
- Sól,
- Pieprz,
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w kostkę i smażymy na maśle. Kiedy jest już miękkawa dodajemy mięso mielone. Następnie przyprawiamy czosnkiem i bazylią (ja dodaję świeże listki pokrojone, ok 12 listków, ale może być suszona). Ja podczas gotowania unikam soli, ale jak ktoś lubi może doprawić jeszcze solą i pieprzem. Teraz dodajemy serki , a po ich roztopieniu śmietanę. Na koniec dodajemy szpinak (Zimą dodaję szpinak mrożony, latem kupuję świeży, tak ok 1kg opłukam, odrywam łodygi i wrzucam na gotującą się wodę na około 5-7 minut, następnie odcedzam i kroję). I tak naprawdę sos jest gotowy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na koniec makaron mieszamy z sosem i posypujemy startym żółtym serem lub parmezanem jak ktoś woli.
Smacznego!!!
Polecam, danie robiłam 3 razy i za każdym razem smakuje coraz bardziej:)
Faktycznie, pychota 🙂
Jedno z moich faworytów, uwielbiam szpinak w każdej postaci. Pozdrawiam! 🙂
Pychota ?
Danie naprawdę pyszne 🙂