Kruche BABECZKI
Niezwykle proste w wykonaniu, już chyba nic prostszego na tym blogu nie będzie. Niezwykle smaczne, uwielbiają je wszyscy malucha do… starucha? 🙂 Żartuję, chciałam powiedzieć, że chyba nie ma osoby która by ich nie lubiła, no chyba że ktoś z reguły nie lubi słodkości. Do tego można je robić z dżemem, marmoladą, czekoladą, świeżymi owocami, z czym dusza zapragnie. Lub też co mamy w domu 😉
Składniki:
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostka margaryny,
- szczypta soli,
Wykonanie:
Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to żeby wyjąć margarynę wcześniej, żeby była miękka. A teraz zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Kroimy kawałek ciasta i rozkładamy na grubość około 0,5 -1cm (wałkiem ciężko jest to zrobić, gdyż ciasto się klei, trzeba troszkę podsypać mąką). Wycinamy foremkami do babeczek (ja mam w domu metalowe). Wykładamy wyciętymi kawałkami ciasta foremki (wcześniej wysmarowane tłuszczem, margaryną, lub masłem). Wkładamy do piekarnika, temperatura standardowo 180°C i podpiekamy przez około 10 minut. Jak troszkę wyrosną wyjmujemy z piekarnika i nakładamy dżem, lub owoce, a na koniec zakrywamy ciastem. Ja ciasto rwę na kawałeczki i tak przykrywam dżem. Następnie znowu do piekarnika, na jakieś 10-15 minut, aż się zarumienią. GOTOWE!!!!
Smacznego!!!