czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kotlety z Kaszy Jaglanej

17
01
2013

Zapewne wielu z was odwiedziło przynajmniej raz znaną sieć Green Way. A czy ktoś z was pomyślał, żeby od czasu do czasu przygotować coś takiego w domku? Ja dzisiaj spróbowałam i chyba mogę powiedzieć że jestem zadowolona. Nie chcę się powtarzać i pisać jak przy wielu moich daniach, jakie to one są smaczne, proste w wykonaniu i zdrowe. Powiem tak, jest to na pewno coś innego i zaskakującego. Ale o tym oczywiście musicie przekonać się sami!!!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • masło,
  • 6-8 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka
  • papryka słodka,
  • chilli,
  • jajko,
  • bułka tarta,

Przygotowanie:

W garnku zagotować dwie szklanki wody (można użyć bulionu warzywnego), wsypujemy kaszę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy łyżkę masła, lub innego tłuszczu. Gotujemy około kwadransa na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i poszatkowane  pieczarki. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu można podlać wodą.  Doprawiamy paprykami i odrobiną soli. Po wystudzeniu kaszę i pieczarki z marchewką mieszamy. Wbijamy jedno jajko. Można dodać dwie łyżki bułki, ale nie jest to konieczne. A następnie formułujemy kotleciki i obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju, aż będą rumiane. Najlepiej podawać z jakąś surówką, lub po prostu sałatą. Jak ktoś lubi można polać sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię