Kluski gotowane na parze z sosem jagodowym
![](https://www.rewolucje-kuchenne.pl/wp-content/themes/oswaldtemplate/images/mintleft.png)
![](https://www.rewolucje-kuchenne.pl/wp-content/themes/oswaldtemplate/images/mintright.png)
![](https://www.rewolucje-kuchenne.pl/wp-content/themes/oswaldtemplate/images/tomato.png)
Służba zdrowia… przyprawia o ból głowy… i nie tylko. Ale ja dzięki niej stałam się szczęśliwą posiadaczką Parowaru:) Tak tak właśnie, na nic moje prośby i namowy, że parowar to dobra rzecz. Ale wystarczyła jedna wizyta u internisty, krótki wykład na temat odżywiania i voilà 🙂 Mam parowar!!!
A skoro już go mam to może zrobię te pyszne kluski na parze o których to tyle słyszałam?
KLUSKI
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka,
- 2 jajka,
- 50g masła (stopionego),
- 30g drożdży,
- szczypta soli i dwie łyżki cukru,
Wykonanie:
Sporządzamy rozczyn drożdżowy, w tym celu drożdże kruszymy do szklanki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, mieszamy. Drożdże pod wpływem cukru zaczną się robić płynne. Do drożdży dodajemy łyżkę maki i 5 łyżek ciepłego mleka, mieszamy dobrze i odstawiamy w ciepłe miejsce. W zależności od temperatury panującej w naszej kuchni, trwa to dłużej lub krócej. Rosnące drożdże zaczynają powiększać swoja objętość. Gdy mamy pełną szklankę rozczynu to już najwyższy czas robić ciasto. Mąkę przesiewamy do miski. Ciasto można wyrabiać ręką, ale można to również zrobić przy pomocy miksera. Do maki wbijamy jajka, szczyptę soli, cukier, wlać rozczyn i mleko.Teraz każdy wybiera sposób jak zrobi ciasto. Ręcznie, tak długo wyrabiamy aż wszystkie składniki połącza się na tyle, że ciasto zacznie odchodzić od reki i nie kleić się więcej do miski. Pod koniec dodajemy stopione masło. Wyrobione ciasto przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Takie ciasto drożdżowe, ponieważ ma mało tłuszczu,
wyrasta stosunkowo szybko. Pol 30 minutach powinno być wyrośnięte. Stolnice lub przygotowane miejsce na kuchennym stole posypujemy maka. Wyrzucamy wyrośnięte ciasto na make. Za pomocą dużego noża dzielimy ciasto na 16-18 kawałków, formując z nich bułeczki. Uformowane kluski/buchty przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Gotujemy w parowarze ok 20 minut (zależy to również od Parowaru).
SOS JAGODOWY
Składniki:
- mała śmietana 30%
- jagody świeże, mrożone lub ze słoiczka (ja użyłam ze słoiczka)
- cukier puder do smaku
Wykonanie:
Jagody przekładamy do rondelka i gotujemy, następnie dodajemy śmietankę i jeżeli istnieje taka potrzeba dosładzamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!