czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Gołąbki z Sosem Pomidorowym

09
01
2013

Takie mamy czasy, że niestety komu się chce robić gołąbki samemu skoro można iść do pierwszego lepszego sklepu i dostaniemy je w słoiczku za nie wysoką cenę. Jak nam się poszczęści to może w Ikei będzie promocja i kupimy je sobie za jedyne 7,50. Więc pytanie komu chce się stać w kuchni i wylewać siódme poty (no może troszkę przesadziłam ale jestem w 8 miesiącu ciąży więc mogę 😛 ). Chyba nie muszę odpowiadać, że MNIE!!!

Zapraszam wszystkich którzy lubią wyzwania (niestety w dzisiejszych czasach gołąbki to już wyzwanie :-)) Oczywiście te są według przepisu mojej Mamy!

GOŁĄBKI

Składniki:

  • 1 dużą kapusta włoska,
  • 0,7kg mięsa mielonego,
  • 2 torebki ryżu,
  • włoszczyzna,
  • koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki,
  • sól, pieprz, vegeta,

Wykonanie:

Najpierw gotujemy ryż na półtwardo (ok 10 minut).

Wstawiamy kapustę (wycinamy najpierw głąb), obgotowujemy w dużym garnku i po kolei wyjmujemy po jednym liściu. Pozostawiamy liście na stolnicy do ostygnięcia.

Surowe mięso mieszamy z ryżem (farsz gotowy).

Następnie formujemy gołąbki. Do każdego liścia kapusty wkładamy dużą łyżkę mięsa i zawijamy.

Na dnie garnka układamy liście, a następnie gołąbki. W momencie jak woda się zagotuje doprawiamy. dodajemy włoszczyznę (ale nie za dużo). Gotujemy na małym ogniu około 1.5 godziny.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

SOS POMIDOROWY

Składniki:

  • wywar z gołąbków ok 1 litra,
  • śmietana 3-4 łyżki,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,

Wykonanie:

Mieszamy mąki ze śmietaną i zimną wodą. Wywar zagotowujemy. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru do kubka z mąkami i śmietaną w celu zahartowania. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy to do gotującego się sosu. I gotowe!!!

SMACZNEGO!!!

Napisz swoją opinię