Gołąbki z Sosem Pomidorowym



Takie mamy czasy, że niestety komu się chce robić gołąbki samemu skoro można iść do pierwszego lepszego sklepu i dostaniemy je w słoiczku za nie wysoką cenę. Jak nam się poszczęści to może w Ikei będzie promocja i kupimy je sobie za jedyne 7,50. Więc pytanie komu chce się stać w kuchni i wylewać siódme poty (no może troszkę przesadziłam ale jestem w 8 miesiącu ciąży więc mogę 😛 ). Chyba nie muszę odpowiadać, że MNIE!!!
Zapraszam wszystkich którzy lubią wyzwania (niestety w dzisiejszych czasach gołąbki to już wyzwanie :-)) Oczywiście te są według przepisu mojej Mamy!
GOŁĄBKI
Składniki:
- 1 dużą kapusta włoska,
- 0,7kg mięsa mielonego,
- 2 torebki ryżu,
- włoszczyzna,
- koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki,
- sól, pieprz, vegeta,
Wykonanie:
Najpierw gotujemy ryż na półtwardo (ok 10 minut).
Wstawiamy kapustę (wycinamy najpierw głąb), obgotowujemy w dużym garnku i po kolei wyjmujemy po jednym liściu. Pozostawiamy liście na stolnicy do ostygnięcia.
Surowe mięso mieszamy z ryżem (farsz gotowy).
Następnie formujemy gołąbki. Do każdego liścia kapusty wkładamy dużą łyżkę mięsa i zawijamy.
Na dnie garnka układamy liście, a następnie gołąbki. W momencie jak woda się zagotuje doprawiamy. dodajemy włoszczyznę (ale nie za dużo). Gotujemy na małym ogniu około 1.5 godziny.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
SOS POMIDOROWY
Składniki:
- wywar z gołąbków ok 1 litra,
- śmietana 3-4 łyżki,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
Wykonanie:
Mieszamy mąki ze śmietaną i zimną wodą. Wywar zagotowujemy. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru do kubka z mąkami i śmietaną w celu zahartowania. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy to do gotującego się sosu. I gotowe!!!
SMACZNEGO!!!