Dorsz w sosie ziołowo-smietanowym
Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego ryby są zdrowe? Mam nadzieję że każdy wie, a jak nie to wujek Google na pewno wam to doskonale wytłumaczy 😉 Ja z tej okazji, że jest piątek zaserwowałam właśnie rybkę. A dokładniej Dorsza. Parowany, a następnie zapiekany w piekarniku. Smakuje wyśmienicie, i na pewno jest lepszy i zdrowszy niż ten przygotowany przy użyciu Pomysłu na Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. Przekonajcie się sami.
DORSZ
Składniki:
- 4 filety dorsza (może to być morszczuk, miruna lub inna rybka),
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól szczypta,
- pieprz,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- mała śmietana (18%),
- ser żółty kilka plasterków,
Przygotowanie:
Rybę zawijamy w folię i parujemy w parowarze ok 20 minut (kiedyś jak jeszcze nie miałam parowaru piekłam rybę w naczyniu żaroodpornym lub podsmażałam na patelni). Następnie przygotowujemy sos, mieszamy śmietanę z musztardą i doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i czosnkiem. Parowaną rybę układamy w naczyniu do zapiekania (ja mam ceramiczne, ale może to być żaroodporne). Rybę zalewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 przez ok 15-20 minut. Na koniec układamy plasterki sera.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 4-5 łyżek śmietany,
- 1 łyżeczka majonezu,
- papryka słodka,
- koperek,
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę i jabłko po obraniu ścieramy na dużych oczkach. Wszystko mieszamy. I zalewamy sosikiem, zrobionym ze śmietany, majonezu, papryki i koperku. Mieszamy i Gotowe. Jak szybko ja świetnie!!!
Smacznego!!!