czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Dorsz w sosie ziołowo-smietanowym

11
01
2013

Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego ryby są zdrowe? Mam nadzieję że każdy wie, a jak nie to wujek Google na pewno wam to doskonale wytłumaczy 😉 Ja z tej okazji, że jest piątek zaserwowałam właśnie rybkę. A dokładniej Dorsza. Parowany, a następnie zapiekany w piekarniku. Smakuje wyśmienicie, i na pewno jest lepszy i zdrowszy niż ten przygotowany przy użyciu  Pomysłu na Rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. Przekonajcie się sami.

DORSZ

Składniki:

  • 4 filety dorsza (może to być morszczuk, miruna lub inna rybka),
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól szczypta,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • mała śmietana (18%),
  • ser żółty kilka plasterków,

Przygotowanie:

Rybę zawijamy w folię i parujemy w parowarze ok 20 minut (kiedyś jak jeszcze nie miałam parowaru piekłam rybę w naczyniu żaroodpornym lub podsmażałam na patelni). Następnie przygotowujemy sos, mieszamy śmietanę z musztardą i doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i czosnkiem. Parowaną rybę układamy w naczyniu do zapiekania (ja mam ceramiczne, ale może to być żaroodporne). Rybę zalewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180  przez ok 15-20 minut. Na koniec układamy plasterki sera.

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 4-5 łyżek śmietany,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • papryka słodka,
  • koperek,

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę i jabłko po obraniu ścieramy na dużych oczkach. Wszystko mieszamy. I zalewamy sosikiem, zrobionym ze śmietany, majonezu, papryki i koperku. Mieszamy i Gotowe. Jak szybko ja świetnie!!!

Smacznego!!!


Napisz swoją opinię