czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Domowy Makaron

07
01
2013

– „No i jak Synku, smakuje Ci rosołek? „

– „Dobry, ale wiesz Mamo odkąd spróbowałem rosołu teściowej, to żaden nie jest taki

dobry”

Trudno uwierzyć prawda? 🙂

W czym tkwi sekret? MAKARON moi Kochani, MAKARON 🙂

Ja osobiście nie lubię rosołu, ale z takim makaronem jadam. Dziś przepis na taki właśnie

makaron.

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 6 jajek (swojskie najlepiej),
  • woda (opcjonalnie, ja raczej nie daję)

Przygotowanie:

Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, wbijamy jajka i Zagniatamy!!! Ciasto im lepiej wyrobione tym smaczniejszy makaron. Następnie dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy. Placki rozkładamy do ususzenia. Należy przypilnować, żeby nie wyschły za bardzo. I na koniec kroimy. Można to robić ręcznie, ja używam do tego maszynki do makaronu starej jak świat:) Gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy na wrzątek i od momentu zagotowania, ok 2-3 minut (najlepiej sprawdzić).

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię