Domowy Makaron
– „No i jak Synku, smakuje Ci rosołek? „
– „Dobry, ale wiesz Mamo odkąd spróbowałem rosołu teściowej, to żaden nie jest taki
dobry”
Trudno uwierzyć prawda? 🙂
W czym tkwi sekret? MAKARON moi Kochani, MAKARON 🙂
Ja osobiście nie lubię rosołu, ale z takim makaronem jadam. Dziś przepis na taki właśnie
makaron.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 6 jajek (swojskie najlepiej),
- woda (opcjonalnie, ja raczej nie daję)
Przygotowanie:
Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, wbijamy jajka i Zagniatamy!!! Ciasto im lepiej wyrobione tym smaczniejszy makaron. Następnie dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy. Placki rozkładamy do ususzenia. Należy przypilnować, żeby nie wyschły za bardzo. I na koniec kroimy. Można to robić ręcznie, ja używam do tego maszynki do makaronu starej jak świat:) Gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy na wrzątek i od momentu zagotowania, ok 2-3 minut (najlepiej sprawdzić).
Smacznego!!!