Ciasto Marchewkowe z Kremem
Dla niejednego pewnie nie brzmi ono zachęcająco, ale zapewniam tylko dla tego który nie spróbował. Ciasto można zrobić z kremem lub bez. Zależy czy wolimy słodsze czy mniej słodkie. Ja dzisiaj przedstawiam wersję dla prawdziwych Łasuchów, czyli z kremem 😉
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 2,5 szklanek startej marchewki
- 1/2 szklanki cukru (do marchewek)
- 4 jajka
- 3/4 szklanka cukru białego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- zapach waniliowy
- 1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Ścieramy marchewki (ja na takich średnich oczkach) i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około godzinkę, tak żeby puściły sok.
Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy olej i zapach waniliowy. Dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa. Następnie dodajemy mąkę, wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy marchewkę wraz z sokiem i orzechy włoskie.
Pieczemy ok 50-60 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku 180°C. Sprawdzamy patyczkiem (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika należy ciasto wystudzić.
KREM
Składniki:
- 250 g serka philadelphia
- 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
- 8 łyżek cukru pudru, przesianego
Wykonanie:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto musimy przekroić wzdłuż na dwa blaty. 3/4kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie, resztę wykładamy na wierzch.
Można ozdobić jak tylko nam się podoba, ja posypałam czekoladą.
GOTOWE!!!