Ciasto Czekoladowe – BROWNIE
To jest chyba najprostsze i najszybsze ciasto na świecie. A co do jego smaku, każdy chyba musi ocenić sam. Powiem tak, ciasto było upieczone o godzinie 17:30, jest godzina 19 i połowy brytfanki nie ma 🙂 (i mała uwaga mojego męża jeszcze nie ma w domu, bo nie wiem czy coś by zostało). Nie wygląda co prawda tak efektownie jak w cukierni „Sowa”, ale… Ciasto idealne dla zapracowanych łasuchów:-)
Składniki:
- 7 jajek,
- 3 łyżki mąki pszennej ,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 masło 200 g,
- 2 gorzkie czekolady,
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z czekoladami. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki (ja dałam takie dość czubate). I na koniec wlewamy masło i czekoladę.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto.
I do piekarnika nagrzanego do 200○C. Pieczemy 15-18 minut.
Gotowe!!!
Zakupy już zrobione, a ciasto w przygotowaniu:-)
pozdrowienia ze Zduńskiej Woli:-)
Mam nadzieję, że smakowało 🙂