CIASTO A’LA SNIKERS
Wyglądasz przez okno i co widzisz? Czy jest pięknie i biało na dworze tak jak przystało na styczeń? No nie! Czy chociaż jest mroźno i zza chmur przedziera się słoneczko? No nie! Szaro, buro i ponuro… Dlatego na poprawę humoru postanowiłam zaserwować pyszny przekładaniec orzechowo- kakaowy z karmelem.
CIASTO KAKAOWE
Składniki:
- 7 jajek,
- 5 łyżek mąki pszennej (70g),
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę prostokątną o wymiarach około 30x24cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy również wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą). Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przecinamy na pół tak, aby powstały dwa blaty.
CIASTO ORZECHOWE
Składniki:
- 250g zmielonych orzechów,
- ¾ szklanki cukru pudru (120g),
- 1 łyżka mąki pszennej (16g),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (16g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 białek,
Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno, dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Orzechy mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w tej samej (lub drugiej takiej samej) formie, jak ta, w której piekliśmy ciasto kakaowe. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 180°C.
MASA
Składniki:
- 5 żółtek,
- ½ szklanki mleka,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 1 ½ kostki masła (300g),
Wykonanie:
Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i cukrem. Gotujemy, ciągle mieszając. (zagotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje). Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, dodawać stopniowo zimną masę żółtkową (można do tego użyć miksera, ja robiłam to ręcznie).
DODATKOWO
- 1 puszka masy krówkowej
- 3- 4 łyżki posiekanych orzechów
- trochę czekolady (u mnie mleczna)
Wykonanie:
Do formy wkładamy 1 połówkę ciasta kakaowego. Rozsmarowujemy ¾ masy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Następnie rozsmarowujemy masę krówkową. Przykrywamy drugą połową ciasta kakaowego. Górę smarujemy resztą masy. Posypujemy posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Mam nadzieję, że humor lepszy:) Smacznego!!!